Снимка

 
На 14 април, в IV нeделя на Великия пост – на св. Йоан Лествичник, бе отслужена архиерейска Василиева света Литургия в храм „Св. Димитър Солунски“ в с. Панчарево!

С благословението на Негово Високопреосвещенство Григорий, митрополит Врачански и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, неделното богослужение бе отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храма, протойерей Венцислав Попиванов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Тодор Стоянов.

Преди Литургията епископ Поликарп пострига за четец на Българската църква благоговейния мъж Стефан, който да помага в светия Олтар по време на богослуженията.

Песнопенията на утринята и на светата Литургия бяха огласени от дванайсетокласника Иван Александров от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и от храмови певци.

По време на Литургията бе ръкоположен във втората благодатна степен на свещенството „презвитер“ дякон Тодор Стоянов.

В края на Евхарийстийното събрание епископ Поликарп се обърна към присъстващите със слово, в което каза: „Намираме се в четвъртата нeделя на Великия пост, посветена на свети Йоан Синайски, наречен Лествичник. В тази нeделя на поста ние си припомняме за монашеския живот, живот в молитва, пост и бдение. Първите две недели на Великия пост са посветени на догмите на светата Църква, в тях си спомняме светите отци, утвърдили православието пред ересите и сектите на времената, за да може днес ние да се радваме, че сме православни християни, че право и праведно възхваляваме и славим Бога. В третата нeделя се поклонихме на Светия Кръст, преполовили този Велик пост ние заставаме под благодатната сянка на Честното дърво, върху което бе разпнат нашият Спасител. И ето днес и следващата нeделя на света Мария Египетска ние се потапяме в практическия духовен живот на светата Църква, вглеждайки се в делата на онези, които ни показаха как да живеем духовно и според силите си да стоим пред Бога, да отдадем Божието Богу, и да изпълняваме думите на Литургията и на всяко Богослужебно последование „и целия си живот на Христа Бога да отдадем“! Поздравявам всички от името на Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, и ви желая много здраве, крепки сили, мир и с търпение, молитва и пост да достигнем Великия ден на Христовото Възкресение. Честит празник!“

С думи на благодарност о. Кръстин подари красив букет цветя на Преосвещения епископ Поликарп.

Негово Преосвещенство поздрави и новия свещеник, като му пожела достойно и благодатно служение на Господнята нива.

След службата бе изпято многолетствие за Врачанския митрополит Григорий, за епископ Поликарп Белоградчишки, за народа и за новоръкоположения свещеник Тодор.

Епископ Поликарп раздаде нафората, като поздравяваше хората, дошли да почетат празника в китното село Панчарево.

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей (Фердов)

Снимки (II): Милена Апостолова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК II

16.04.2024_11:15 | Източник: Българска патриаршия 15.04.2024 10:05 |
Автор: Софийска митрополия