Снимка

 
На 10 април се изпълниха 25 години от кончината на Неврокопския митрополит Пимен (1906 – 1999). По този повод Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим отслужи панихида в църквата „Св. Въведение Богородично“, гр. Благоевград.

На този ден Неврокопският митрополит отслужи Преждеосвещена св. литургия в същия храм. В съслужение с него бяха председателят на църковното настоятелство иконом Андон Шавулев, иконом Кирил Котев и дяконите Григорий Иванов, Тодор Царев и Илия Ризов. Песнопенията изпълниха певци от митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ под ръководството на проф. Йоанис Папахронис.

В панихидата за приснопаметния Неврокопски митрополит Пимен участие взеха също иконом Павел Крушалийски (архиерейски наместник на Благоевградска духовна околия), иконом Петър Стефанов, иконом Спас Веселински, протойерей Николай Иванов, свещеник Георги Кацаров, свещеник Ангел Вангелов и дякон Димитър Златинов. В богослужението молитвено се включиха свещеници и жители от Благоевград и околията.

След богослужението бе извършена кратка заупокойна молитва (трисагий) на гроба на митрополит Пимен, който се намира в двора на църквата. В кратко обръщение към всички присъстващи митрополит Серафим припомни за огромното значение на покаянието и великата сила на прошката, както и подчерта, че Неврокопският митрополит Пимен се е преставил пред Господа помирен с Църквата.

В края на живота си митрополит Пимен собственоръчно пише три покайни писма, осъзнавайки вредата от разкола и разединението в Църквата. Въпреки че му е противодействано от поддръжниците на разкола, представляващи негово близко обкръжение в последните му години, покайните писма достигат до Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ. На свое заседание през май 1999 година, Светият синод на Българската православна църква взема решение името на покойния митрополит Пимен да се впише в синодалните диптиси на блажепочиналите архиереи, а в пределите на Неврокопска епархия името му да се поменава в св. богослужения след имената на блаженопочиналите митрополити Иларион, Макарий и Борис.

Вечна да бъде паметта му! Бог да упокои душата му в Своето лоно!

© Неврокопска св. митрополия

16.04.2024_11:38 | Източник: Българска патриаршия 15.04.2024 11:17 |
Автор: Неврокопска митрополия