Снимка

 
На 14 април, 4 Неделя на Великия пост – Преп. Йоан Лествичник, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в девическия манастир “Рождество Богородично”, намиращ се в землището на село Кабиле.

Архиереят беше топло посрещнат от игуменията монахиня Минодора и сестрите при светата обител.

https://bg-patriarshia.bg/uploads/D68158FFCC8EA8A25CA5C0B70A5188F9.jpg

В съслужение с него бяха свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Песенно светата богослужба беше украсена от майка Минодора, която по време на причастния прочете синаксара на празника, описващ подвига на преп. Йоан Лествичник.

„След поклонението на Честния Кръст и това средостение, или средата на светата Четиридесетница, някак си в нас възниква един въпрос – ще можем ли спокойно да завършим поста и как би било всичко с нас самите в този така да кажем подвиг? Той е и великопостен, и покаянен, и молитвен, независимо всички сложности, които ни предлага животът. И затова точно, като че ли в това съмнително мислене на човека как ще издържи до края, се явява и образът на преподобния Йоан Лествичник“ – заяви Негово Високопреосвещенство в своята проповед. Той поздрави сестрите, които се причастиха, благопожелавайки им Светото Причастие да им е за спасение.

https://bg-patriarshia.bg/uploads/5DDA87B2988BFF3AE6CB9C910536ED52.jpg

След края на богослужбата игумения Минодора разведе митрополит Йоан в новопостроеното крило на светата обител, където се намира и новият храм, посветен на свети архидякон Стефан. Строежът му е в завършителен етап и предстои неговото освещаване.

Изготви: Георги Великов

16.04.2024_15:06 | Източник: Българска патриаршия 15.04.2024 15:10 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия