Снимка

 

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския патриарх Неофит. В неделния ден, 21 април, проливният дъжд не спря десетките православни християни да отдадат почит и да се помолят за душата на приснопаметния патриарх, и да съучастват молитвено в заупокойните богослужения, отслужени в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София.

Заупокойната света Литургия бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Той съслужи с Техни Високопреосвещенства митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Видински Даниил и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир,  Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Мелетий, зам.-ректор на Софийската духовна семинария, архим. Стефан, брат на Троянската св. Обител, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, столични духовници и протодяконите Иван Петков и Деян Коруноски.

След Божествената света Литургия бе отслужена и панихида по повод четиридесетия ден от блажената кончина на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В нея освен служещите духовници се включиха и Техни Високопреосвещенства митрополитите Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний и Доростолски Яков. В края на заупокойното богослужение митрополит Григорий се обърна към събралото се множество със слово, в което каза:

„За всички нас Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит Неофит беше истински образец за човек, монах и християнин, за архиерей и за първосветител на Православната ни църква. Паметта за него ще бъде памет за един любящ баща, готов винаги и всекиго да прости и да приласкае към Христа и Църквата – с благо слово и мъдро наставление. Пословичната му чистота и скромност, добросърдечие и милосърдие ще се помнят поколения наред в светата ни Църква. И макар временно разделени от него, всички ние винаги ще усещаме отеческата му любов и подкрепа, като знаем, че сега, когато той вече не е сред нас, имаме в негово лице още един любящ молитвеник и ходатай пред Божия престол… Нека имаме и ние вярата и упованието на Светейшия наш патриарх Неофит. Нека всякога да ни води оставеният ни от него пример за смирение и кротост, състрадателност и снизходителност, чиста и безкористна любов към Бога и човека. Да помним и да пазим неговите завети към нас, пребъдвайки в единство на вярата, странейки от разногласия и препирни, от всяка корист и злосърдечие, следвайки пътя, по който вярно и неотклонно в дните на земния си живот вървеше сам той и по който водеше и нас, своите възлюбени чеда, защото само този е пътят, който води към спасение и живот вечен“ (Цялото слово може да прочетете тук).

Молитвено участие взеха и председателят на Народното събрание Росен Желязков, служебният министър-председател Димитър Главчев, политици, общественици и множество православни християни. Песнопенията на светата Литургия бяха изпълнени от хора на митрополитската катедрала „Св. Неделя“, а на панихидата и трисагия – от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов.

На гроба на Светейшия патриарх Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм „Св. Неделя“, бе отслужен и трисагий от митрополитите и епископите на БПЦ.

Неспирният поток от хора, които в продължение на последните четиридесет дни не секваше, показва обичта и духовните плодове на потрудилия се за делото на Църквата блаженопочивш и приснопаметен български предстоятел. С насълзени очи вярващите положиха и днес цветя в последния дом на патриарх Неофит и се помолиха за него, та Бог да го всели в Царството Небесно сред светиите. Вечна и блажена да бъде паметта му!


21.04.2024_21:51 | Източник: Българска патриаршия 21.04.2024 13:50 |
Автор: Българска патриаршия