Снимка

 
Поради изчерпване на книжките, отпечатани през 2009 и 2016 г., Софийската света митрополия издаде „Надгробен плач“ (избрани тропари), които се пеят при Христовото Опело на Велики петък. Това е един от многото благодатни църковнопевчески трудове на блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх и Софийски митрополит Неофит. Още през 1978 г., като архимандрит, той е редактирал текста и положил на ноти избрани тропари от трите статии, за да се уеднакви тяхното изпълнение и улеснят певците. По тази редакция от същата година статиите се изпълняват в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ и в други църкви у нас.

Преводът от църковнославянски език на български е извършен от Светлозар Димитров (Змей Горянин) (I статия), Борислав Бодър (II статия) и архимандрит Серафим (Алексиев) (III статия) – „Надгробен плач“, Синодално издателство, София, 1957.

Освен нотираните тропари (първият от всяка статия е на невмена нотация) книжката съдържа още: кратък синаксар на Велики петък, всички възгласи след Малките ектении, кратко слово на Велики петък вечерта, кратки указания за реда след Опелото, стихирата при целуване на св. Плащаница „Приидите ублажим Йосифа“ – български текст и болгарски разпев, както и пълния текст на Надгробния плач с маркиране на нотираните тропари и възгласи на български език и някои обяснителни бележки.

Предпечатната подготовка и оформлението е на ставрофорен иконом Кирил Попов, а техническата редакция и печат е на „АЯ Прес“.

Книжката се предлага в книжарницата при Софийската света митрополия и в църковните магазини на цена от 6 лв.

За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

24.04.2024_09:51 | Източник: Българска патриаршия 23.04.2024 14:38 |
Автор: Софийска митрополия