Снимка

 

На 23 и 24 април 2024 г. в Синодната палата се състояха работните заседания на синодалните комисии за оценяване на творбите от Националния конкурс на БПЦ „ПЕТДЕСЕТНИЦА – Съшествието на Светия Животворящ Дух” – 2024. Конкурсът на БПЦ-БП се провежда за единадесета поредна година и преминава при голям интерес от страна на участниците, техните родители, преподаватели и образователни институции.

На 23 април 2024 г. поотделно заседаваха комисиите по „Литература“ и по „Фотография и информационни технологии“.

Комисията по „Литература“ бе в състав: Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Павел Гърбов – председател, д-р Десислава Панайотова и Бисер Божков – членове, д-р Пенка Христова – секретар. Журито внимателно разгледа постъпилите творби в подразделите „Поезия“ и „Проза“ и отличи най-задълбочените, най-искрените и най-издържаните в художествено и тематично отношение. Съобразявайки сложността на конкурсната тема, комисията по „Литература“ със радост установи, че Петдесетница и Бог Св. Дух, светостта, спасителният кораб на Църквата, молитвата и християнските добродетели са попаднали във фокуса на ученическото внимание, ставайки повод за душеполезни размисли и извисяващи духовни преживявания.

Препоръки: комисията насърчава младите творци още повече да се обръщат към Свещеното Писание и Свещеното Предание на Православната църква, от които да черпят опора, исторически и духовни факти, теми и вдъхновение за своите съчинения. Наред със св. Библия подходящ изворов материал има в: житията на светиите, синаксарите, творенията на св. отци, иконографията и химнографията на Църквата, в местните предания при храмовете и манастирите и мн. др. Комисията отново напомня, че имената Божии се изписват винаги с главна начална буква, а името на Богочовека – с две „Ии“ – Иисус (а не – Исус).

Комисията по „Фотография и информационни технологии“ работи в състав: Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Николай Николов – председател, Ангел Карадаков, Нина Комарова и Георги Спасов – членове, д-р Пенка Христова – секретар. Журито определи победителите, които са изпратили разнообразни по жанр конкурсни творби за съответните подраздели.

Препоръки: особено се цени вниманието към каноничното образно представяне на Бог Св. Дух и подходящото графично подчертаване на Неговата божественост и светост с дигитални средства. Журито настоятелно призовава да се използват лични текстове в конкурсните презентации, видеа, електронни страници и проектосайтове.

На 24 април 2024 г. заседава комисията по „Изобразително изкуство“ в състав: доц. Йордан Йорданов – председател, Антони Димитров и Евгений Цанов – членове, д-р Пенка Христова – секретар. В този раздел се включиха стотици деца и ученици от цялата страна. Комисията с радост подчертава, че Втора и Трета възрастови групи са проявили най-голяма находчивост и оригиналност в интерпретациите на конкурсната тема. Най-впечатляващо е представянето на Четвърта възрастова група, чиито участници са изпратили прекрасни икони и рисунки за Петдесетница и за действието на Св. Дух в Църквата. Гимназистите са проявили най-високо художественото равнище и канонична издържаност в своите произведения, за което журито ги поздравява и благодари на техните преподаватели.

Препоръки: За Първа и Втора възрастови групи комисията съветва малките автори да използват в творбите си не само цветни моливи и флумастри, но и други художествени материали за постигане на по-силно изобразително въздействие и идейно внушение. Отново се препоръчва в произведенията да се избягват художествени елементи, които противоречат на православното учение за Св. Дух и Църквата. Да се има предвид, че е по-подходящо творческата свобода и личният прочит на темата за Петдесетница да се изразяват чрез художествения, а не чрез иконописния метод.

Много от творбите от тазгодишното издание на националния синодален конкурс ще бъдат включени в благотворителната кампания на Св. Синод – „Деца рисуват за деца“.

Част от фотографиите, електронните творби, картините, иконите и литературните творби ще бъдат включени в издания на Св. Синод, както и в Официалния сайт на Българската патриаршия. Така младите творци стават съавтори в културното и образователно дело на Църквата и споделят с цялото общество вярата си в Св. Троица. Младите автори по този начин съдействат за прокарването на духовен мост между поколенията и епохите, мост, който се гради върху значимостта и неизменността на православното изповедание, неговото съхраняване и предаване чрез Св. Дух.

Както обикновено, на Велика Сряда (1 май 2024 г.) в „Новини“ на Официалния сайт на БПЦ-БП предстои обявяването на имената на победителите и наградените за съответните раздели и подраздели в синодалния конкурс – 2024 г.

Самото награждаване ще се състои на 19 май 2024 г. в гр. София.

Благодарим на всички участници, които са положили особени усилия в изработването на уникалните си творби за Националния конкурс „ПЕТДЕСЕТНИЦА – Съшествието на Светия Животворящ Дух“ – 2024. Желаем успешно завършване на настоящата учебна година, нови творчески и образователни успехи, възрастване в спасителната православна вяра и в чистата християнска любов.

Текст: д-р Десислава Панайотова, експерт „Програми и проекти“, Културно-просветен отдел при Св. Синод на БПЦ-БП


25.04.2024_15:05 | Източник: Българска патриаршия 25.04.2024 13:43 |
Автор: Българска патриаршия