Снимка

 
На 25 април в село Горна Малина стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност. Той се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, а домакини са Центровете за социална рехабилитация и интеграция „Свети Йоан Рилски“ и „Таланти и иновации“, в които се развиват първите социални услуги към Българската православна църква.

Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ се изпълнява от Сдружение „Света Богородица“ и е финансиран от Фонд „Социална закрила“, като целта му е да повиши информираността относно социалните услуги и предоставянето им от страна на Църквата.

Двудневният семинар започна с молебен в храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, с когото съслужиха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и основен инициатор за създаването на социалните центрове, както и свещеници от Елин Пелин и Самоков.

Първият ден от семинара се проведе в конферентната зала на Социалния център „Свети Йоан Рилски“, намиращ се в двора на църквата. Като домакин отец Серафим приветства гостите и сподели, че услугите, които са създадени в двата центъра, са осъществени с благословението и подкрепата на упокоилия се Български патриарх Неофит.

Гости на събитието бяха зам.-министърът на труда и социалната политика г-н Лазар Лазаров, председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика г-жа Деница Сачева, председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова, изпълнителният директор на АКСУ г-жа Виктория Тахова и представители на столичното духовенство.

След откриването бяха представени първите презентации, свързани с регистрацията на НПО и лицензиране за предоставяне на социални услуги. Присъстващите бяха запознати какви са възможностите и методите за създаване на неправителствени организации, както и начините за финансиране на различни инициативи. Подчертано бе, че те са естествени продължители на организираните в храмовете през изминалите десетилетия православни християнски братства. Участниците в семинара изслушаха интересни лекции, активно участваха с въпроси и всички останаха удовлетворени от наученото.

Вторият ден от семинара – 26 април, ще се състои в социалния център „Таланти и иновации“, а участие ще вземат представители на академичната общност – проф. дфн Албена Чавдарова и доц. д-р Костадин Нушев. Предвидени са провеждането на още три подобни семинара в страната.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: иконом Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

26.04.2024_14:22 | Източник: Българска патриаршия 26.04.2024 13:43 |
Автор: Софийска митрополия