Снимка

 
На 27 април, Лазарова събота, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП във Велико Търново бе отслужена архиерейска св. Литургия и бе извършена епископската хиротония на архим. Матей. Преди началото на светата Евхаристия архим. Матей застана пред досточтимите архиереи и изповяда Символа на вярата, даде епископските обещания да пази свещените канони на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на поместните събори, както и обеща да пребивава в послушание съм Светата Църква.

Св. Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение със синодалните архиереи: Пловдивски Николай, Старозагорски Киприан и Техни Преосвещенства Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастири, Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, Смоленски епископ Висарион, втори викарий на Пловдивския митрополит и Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Максим, свещеници както и протодяконите Иван Петков и Деян Коруноски и дякони.

По време на светата Литургия, след като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Матей коленичи и архиереите възложиха върху него светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ.

В края на богослужението митрополит Григорий прочете поздравително слово, в което той насърчава новия епископ Матей: „По единодушно благословение на целия Свети Синод на БПЦ, в съборно съслужение с нашите Високопреосвещени и Преосвещени събратя Архиереи, най-вече по благодатта на Всесветия и Животворящ Дух и воля Божия – сме в радостта на Вашата епископска хиротония. Апостолското приемство и съборността в Светата Православна Църква са дар Божий, верен лакмус и непоклатима основа на благодатното свещенство. Епископът, носейки на плещите си най-високото призвание и отговорност, винаги пренебрегва своите човешки нужди и потребности и бди денонощно над повереното му от Бога паство. Трудовете са безкрайни, Божията нива необятна, предизвикателствата и пречките са зад всеки ъгъл. Впрочем така е било в земния живот със Самия Господ Иисус Христос и неговите свети апостоли; така е било с нашите предшественици, така ще бъде и до края на света. Всичко това не ни отчайва, Преосвещени братко Матее, защото макар и на високо поставени в църковната йерархия, ние вършим нашето смирено послушание към Кормчията на спасителния кораб. Кормчията е Господ Иисус Христос, а корабът – Светата Православна Църква. Уверявам Ви, че Той Господ Иисус Христос не закъснява (а често предваря) за да ни помогне в изпитанията и да превърне скръбта в утеха, да ни направлява премъдро и правилно в съработничество по съзиждане на Божието домостроителство…

Останете с твърда надежда, че чрез закрилата на ревностния Ходатай на целия християнски род – Господа Нашего Иисуса Христа и молитвите на светиите, просияли в Никополската и цялата Българска земя, Господ ще Ви помогне да извършвате новото Ваше служение за слава Божия, за добро на Църквата и Отечеству на пользу. Вашата хиротония по Божия воля се случва в деня на чудото във Витания – Възкресението на Лазар. Господ възкресява Своя приятел и тръгва по пътя към Голгота. Нека епископското служение бъде възлюбено от Вас така, както Христос е обичал Лазар. Бъдете като Лазар – жилище на Светия Дух и извор на духовна благодат. Бъдете и Вие „любим приятел” на Господа! Вашето епископство да изгасява омразата за да осветява с Христовата светлина онези, които все още ходят в тъмнината, за да можем с една уста и едно сърце да пеем слава и хвала на Господа Бога Създателя на всичко. Да възкликваме от радост утре и дай Боже през щастливото православно дълголетие към Господа Нашего: „Благословѐн грядӹй во úмя Госпóдне, благословúхом вы из дóму Госпóдня, Бóгъ Госпóдь, и явúся нáмъ.”“

В отговор на това Никополският епископ Матей изрази своята искрена благодарност, като каза: „Днес над мен Господ постави кръста, да бъда пастир на своите по-малки братя – особено към онези, които са загубили надежда; онези, в които любовта е пресъхнала. Заради всички Господ извърши подвига на изкуплението на Кръста, заради всички поемам с любов службата на епископското служение да споделя плодовете на тази велика жертва с всеки човек по всяко време – бидейки грижовен баща, духовен наставник, търпелив учител, стараейки се да давам пример на достоен служител на олтара Господен и вдъхновяващ другите към християнски дела и пламенна вяра.

Всемилостивият Бог днес ми даде дял от Своето земно лозе, на което усърдно да се трудя. И тази Негова благодат получих даром по Негово безкрайно човеколюбие, така че даром и аз ще даря себе си в полза на спасението на повереното ми словесно стадо. Този дар не ще скрия в земята, а таланта, даруван ми от Господаря, ще се старая да преумножа, за да не загубя животворните течения на благодатта и да не стана като безплодната смоковница. С пламенна вяра, непоклатима надежда и искрена любов ще се подвизавам в усърдната и плодотворна дейност на църковния виноград, който ми е поверен, за да вкуся колко щедър и милостив е Господ (Пс.102:8). Смирено изказвам своята благодарност към Св. Синод на Българската православна църква и най-вече към моя епархийски митрополит – дядо Григорий Великотърновски, за това, че ме призова да бъда негов викарен епископ. Осъзнавам, че съгласно думите на св. Василий Велики епископът трябва да бъде опора на отечеството, украшение на Църквата, стълб и утвърждение на Истината. Затова с търпение и упование в Божията помощ ще вървя по отредения ми спасителен път, като не опозорявам вашия избор и извършеното над мен ръкоположение за епископ на древнопросиялата Никополска епископия“.

След светата богослужба духовниците и православните християни от Великотърновска епархия поздравиха новия епископ и му пожелаха крепки сили и Бог да го подкрепя.

28.04.2024_12:57 | Източник: Българска патриаршия 27.04.2024 17:45 |
Автор: Великотърновска митрополия