Снимка

 

В деня Възкресение Лазарово, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий – Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе отслужено празнично богослужение с чина на обновление на храм от Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Епископ Пахомий бе посрещнат от иконом Лазар Георгиев, храмовото духовенство и гости.

Около Светата трапеза с архиерея съслужиха: архимандрит Мелетий – заместник-ректор на Софийската семинария, иконом Лазар Георгиев, председател на църковното настоятелство при храма, ставрофорен иконом Борис Петров – и.д. игумен на Обрядовския манастир „Свети Мина“, протойерей Петър Петров, свещеник Стоян Иванов от храмовото духовенство и дякон Слави Спасов, секретар на семинарията.

Преди Светата Литургия бе извършено чина с освещаването на изцяло новите стенописи в храма, изографисани от зографите Владимир и Александра Андрееви, които поетапно за 5 години изрисуваха цялостно столичната църква.

След това епископ Пахомий пострига за четец и певец младежа Росен, който да подпомага на храмовото духовенство по време на Богослуженията.

Тържествуващият храм не можа да побере множеството хора, които бяха дошли да почетат празника Лазаровден и да поздравят лично своя духовен наставник отец Лазар, който отбелязва и имен ден.

В края на богослужението служещият архиерей произнесе празнично слово за празника, като обърна особено внимание на Чудото Христово – Възкресяването на Лазар Четвертодневни, приятел Христов. В края на словото си архиереят лично поздрави именика отец Лазар, като му пожела с духовни сили и усърдие да се труди за благолепието на поверения му храм и да води с любов Христовото стадо.

В отговор отец Лазар благодари на архиерея за отслужената литургия, за подкрепата на църковното настоятелство, на зографите, ктиторите и множеството, което изпълни храма с любов и почит.

Бе изпято многолетствие за благоденствието на христолюбивият български народ. По традиция в двора на храма малки деца-лазарки с музикална програма поздравиха епископ Пахомий и отците по случай празника. От своя страна владиката поздрави децата и ги благослови, като всяко дете получи подарък и детска Библия за спомен.

Тескт и снимки: Мая Георгиева

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

29.04.2024_08:27 | Източник: Българска патриаршия 28.04.2024 14:01 |
Автор: Софийска митрополия