Снимка

 

На 28 април, 6 Неделя на Великия пост – Вход Господен в Йерусалим, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

С него съслужиха председателят на златокуполната катедрала иконом Стефан Николов, иконом Йордан Найденов – секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, свещеник Любомир Георгиев и дякон Благой Иванов.

Архиереят поздрави всички именници и заяви в своята проповед: „В Шестата нeделя на Великия пост Църквата празнува един от дванадесетте Господски празници – Вход Господен в Йерусалим. Погледнато отвън, ние свързваме този ден с голямата оживеност на християните и с желанието им да посетят храма Господен, за да отнесат със себе си благословените върбови клонки, които ще пазят през цялата година. Божиите храмове са изпълнени от многолюдно присъствие през целия ден. Празникът има няколко наименования – Цветоносна нeделя, Цветница, Нeделя Вайа, Връбница – като в богословската литература преди всичко се употребява споменатото название – Вход Господен в Йерусалим.

Когато отбелязваме този ден, у нас се пораждат доста въпроси: дали разбираме същността на празника; какво празнуваме; на какво се радваме; какви особени чувства преживяваме в празничния ден? Именно богослужението ни дава отговора на тези въпроси, защото предоставя изчерпателен материал, макар и в кратки, сбити текстове“.

Негово Високопреосвещенство отбеляза още, че празникът Вход Господен в Йерусалим е вход на Месията Христос. Месията идва за страдания. В този празник се смесват ликуване и тъга – празник „със сълзи на очи“, радост, разтворена в печал.

„Христос, влизащ в Йерусалим, е влизащ в твоя и в моя живот, това е Учителят, Който няма да ни изостави и Който, влизайки в нашия живот, вече няма никога да го напусне. Христос, влизащ в Йерусалим, е Христос, Който със силата на Своята благодат ни въвежда в Небесния Йерусалим. Христос, влизащ в Йерусалим, е Христос, Който слезе на земята заради нас, човеците и заради нашето спасение“, изтъкна митрополит Йоан и допълни: „Ние трябва да наблюдаваме своето вътрешно духовно състояние. Да се пазим от неверието и от духовната слепота, за да можем достойно да посрещнем Господа в сърцата си, да Му бъдем верни и да речем: „осана Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! осана във висините!“ (Мат. 21:9). Амин!“.

Цялото богослужение и слово на Архиерея може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Facebook: https://www.facebook.com/varnenska.mitropolia/videos/1650839572354123.

Изготви: Георги Великов


30.04.2024_15:20 | Източник: Българска патриаршия 29.04.2024 15:34 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия