Снимка

 

На 2 май, Велики Четвъртък, за 15-а година с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай дворът на митрополитския храм „Св. вмчца Марина” се изпълни с деца, дошли да изпълнят стародавната и обичана традиция – боядисване на великденските яйца.

Инициативата бе организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия съвместно с Българския червен кръст. Повече от 230 деца, които изучават Религия – Православие като свободноизбираем предмет в своите училища, се отзоваха на поканата на Пловдивска митрополия, въпреки че са във Великденска ваканция.

Най-много бяха учениците от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Петър Берон“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ „Княз Александър I“, СУ „Св. Софроний Врачански“, СУ „Димитър Матевски“ и Неделното училище при храм „Св. Петка“.

Лично Високопреосвещеният митрополит Николай посрещна децата в двора на храма „Св. Марина“ и заедно казаха молитвата „Отче наш…”.

Владиката се обърна с приветствено слово към децата, в което разясни смисъла на древния обичай по боядисването на яйца, и разказа чудото със св. Мария Магдалена и червеното яйце.

Ученици от СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, ОУ „Кочо Честеменски“ и “ОУ „Петър Берон“ изпълниха кратка програма със стихчета и песнички, с които поздравиха Владиката и присъстващите.

Децата от 4б клас на ОУ „Кочо Честеменски“ подариха на митрополит Николай картина, която сами са нарисували.

С голям ентусиазъм и искрено удоволствие всички дечица боядисаха общо над 600 великденски яйца. Високопреосвещеният митрополит Николай помогна на малчуганите при боядисването, раздаде на всяко дете лакомства, подаръци и книги с благословението да са здрави и силни, и винаги да носят радост и щастие, както зараждащият се от яйцето нов живот.

Снимки

02.05.2024_22:33 | Източник: Българска патриаршия 02.05.2024 14:31 |
Автор: Пловдивска митрополия