Снимка

 

На 2 май, Велики четвъртък, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави Вечернята със света Василиева Литургия и общия Маслосвет в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“.

В съслужение с Архиерея беше храмовото духовенство с председател иконом Стефан Николов. Песенно богослуженията бяха украсени от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодоров.

Велики четвъртък е богат на празнични теми. На този ден се възпоменават четири събития, а именно: умиването краката на учениците от Иисус Христос; учредяването на тайнството св. Евхаристия през време на Тайната вечеря; молението на Господа „за чашата“ в Гетсиманската градина; предаването на Господа от Иуда в Гетсиманската градина.

Сутринта се извършва утренята, в която евангелското четиво (Лука 22: 1–39), канонът на св. Козма Маюмски, хвалитните и стиховните стихири развиват горепосочените теми, както и вечерня, свързана с Василиева литургия. Вечернята повтаря гореизброените теми: старозаветните четива ни дават възможност да чуем предсказанията на пророците за Иисусовите страдания, страданията на Иов, като предобраз на Иисусовите; апостолското четиво ни говори за учредяването на тайнството св. Евхаристия, а евангелското – за събитията от първите решения на книжниците и първосвещениците да заловят Иисус до осъждането Му от синедриона. Някога в тоя момент се извършвало „умиването на краката“, което било възпроизвеждане на извършеното на Тайната вечеря умиване краката на учениците от страна на Иисус. Епископът умивал краката на дванадесет клирици, докато в диалогична форма се е чело евангелието (Иоан 13: 3–11; 13: 12–17). Във византийско време императорът измивал краката на дванадесет бедняци. Този обичай се извършва досега в Иерусалим, на остров Патмос и на Запад, в Рим. В тая литургия не се дава „целувката на мира“, която на този ден спомняла Иудината целувка.[1]

[1] Протопр. Благой Чифлянов. Православна литургика. Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 2008, с. 87.

Изготви: Георги Великов


02.05.2024_22:40 | Източник: Българска патриаршия 02.05.2024 15:16 |
Автор: Софийска митрополия