Снимка

 

Днес, 3 май, Православната църква отбелязва кръстната смърт на Господ Иисус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият Син е предаден на кръстна смърт. В православния храм с евангелски четива и дълбокосъдържателни песнопения се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение.

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, софийско духовенство и верен народ се събраха в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, за да се помолят пред св. Плащаница и молитвено да участват в утринното богослужение на Велики петък.

На Разпети петък се припомнят великите страдания на Господ Иисус Христос, които Той приел доброволно, за да избави от смърт цялото човечество. Съден, бичуван, оплют, бит с плесници, облечен в багреница и с венец от тръни, показан за подигравка пред народа и накрая натоварен с тежък кръст, Христос бил поведен към Голгота на разпятие.

На Велики петък не се служи литургия, тъй като в този ден Господ принесе Самия Себе Си в жертва. Богослужебното последование се състои от Царски часове и вечерня, по време на която се изнася от олтара св. Плащаница.

Вечернята бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Трогателните песнопения бяха изпълнени от столични духовници и певци, ръководени от д-р Калин Кирилов. Десетки християни се събраха в храма да се помолят пред Христовата плащаница и молитвено да участват в богослужението.

По време на вечернята от олтара бе изнесена Христовата плащаница и поставена в средата на храма – символичен гроб на Спасителя, на който се поставя плащаницата, изобразянаща плата, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. На нея е извезан образът на положения в гроба Иисус, а християните я украсяват с цветя.

Владиката първи се поклони пред плащаницата и заедно духовенството и певците изпяха полагащите се песнопения. После той се обърна със слово към народа, в което говори за смисъла на този ден, за великата жертва на Спасителя.

„Днес си припомняме онзи момент, когато тялото на Спасителя беше свалено от Кръста, беше обвито в чиста плащаница и в сълзи, и беше погребано в гроба. Пресъздавайки този момент ние отново се пренасяме там, на Голгота, при Кръста на Христос с ония, които Го обичаха и искаха да бъде погребано тялото Му достойно. Този ден наричаме най-тъжния в духовно-богослужебния живот. Най-тъжният, защото в този ден виждаме Бог, Който се въплъти и стана човек, пострада за нас, претърпя гонение, смърт и гроб. Бог прояви Своята велика любов, смирявайки се да стане човек, но ни завеща да имаме тази любов, да се въздигаме и да се утвърждаваме в нея… Нека покланяйки се пред Неговата плащаница, когато преминаваме под нея и просим от Бога благословение и все едно сме в Иерусалим и се провираме в Кувуклията, за да се поклоним на Гроба Господен, да не забравяме, че всички сме призвани да горим в любовта. Защото Христос е любов и Той ни я завеща! Днес, когато Спасителят се полага в гроба, да ни благослови да имаме тази горяща любов в сърцата си, да я имаме към нашата Църква и към нашия народ“ – каза в словото си владиката.

Така наставени, християните благоговейно се поклониха пред св. Христова плащаница и Животворящия Кръст Господен, и се отправиха към домовете с благословена китка здравец.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

04.05.2024_15:30 | Източник: Българска патриаршия 03.05.2024 20:04 |
Автор: Софийска митрополия