Снимка

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАЧАЛНИК НА ОТБРАНАТА,

ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ГЕНЕРАЛИ, АДМИРАЛИ, ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ И ВОЙНИЦИ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

ПОЧИТАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Във втория ден на Пасха, ликувайки с радостната вест за Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, тържествуваме с Неговата всеславна победа над смъртта – победа, която Той жертвено извоюва заради всички човеци, за да имаме живот в Негово име и да ходим в светлината на Неговата истина и „в обновен живот“ (Рим. 6:4).

В този пресветъл ден, пребъдвайки в пасхалната радост, честваме и паметта на един от най-дивните Христови свидетели и угодници – светия великомъченик и верен Христов воин Георги Победоносец. Следвайки стародавната традиция, за всички нас това е и деня, който отбелязваме като празник на славната и непобедима Българска армия.

В този ден ние молитвено почитаме светлата памет на всички, отдали живота си за свидното ни отечество, молим се и за тези, които, като достойни приемници на достойни предци, с чест и достойнство носят и днес воинската служба, в защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата родина.

Имайки всякога в молитвите си славното българско войнство, днес Православната ни църква извършва освещаването на знамената на бойната слава на Българската армия – в молитва и вечна памет за всички знайни и незнайни наши воини и с майчинска грижа за днешните защитници на майка България.

Нека Всемогъщият Бог всякога да бъде с вас в изпълнението на воинския ви дълг и във вашето себежертвено служение, и Победителят на смъртта да ви укрепва, като силен в бран (срв. Изх. 15:3), да пазите с чест славата и достойнството на българското войнство.

По молитвите на Божията майка, на светия Великомъченик и Победоносец Георги и всички отвека Свои дивни угодници Победителят на смъртта Господ Иисус Христос да бъде ваш закрилник и да ви дарува Своята благодат и Своето вечно спасение!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!



7.05.2024_22:24 | Източник: Българска патриаршия 06.05.2024 10:59 |
Автор: a.karadakov