Снимка

 

И тази година бе отслужен тържествен водосвет по повод празника на св. Георги Победоносец и Деня на храбростта и Българската армия. Молитвеното последование бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод.

По повод празника днес на площада пред Патриаршеската катедрала бяха строени представителни части от всички войски на Българската армия, носейки със себе си трибагреника и бойните знамена – светини. На тържествения молебен присъства президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който прие почетния строй на представителните гвардейски части. Сред присъстващите бяха още Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание, служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, Н.В. Симеон II, княгиня Мария Луиза, кметът на София Васил Терзиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, както и представители на държавното ръководство, на военно-патриотичните съюзи, дипломати.

Държавният глава поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя тържествен марш на представителните блокове на Въоръжените сили. При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена бяха произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ прелетяха три изтребителя МиГ-29.

Митрополит Григорий отправи и слово, в което каза: „В този пресветъл ден, пребъдвайки в пасхалната радост, честваме и паметта на един от най-дивните Христови свидетели и угодници – светия великомъченик и верен Христов воин Георги Победоносец. Следвайки стародавната традиция, за всички нас това е и деня, който отбелязваме като празник на славната и непобедима Българска армия. В този ден ние молитвено почитаме светлата памет на всички, отдали живота си за свидното ни отечество, молим се и за тези, които, като достойни приемници на достойни предци, с чест и достойнство носят и днес воинската служба, в защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата родина. Имайки всякога в молитвите си славното българско войнство, днес Православната ни църква извършва освещаването на знамената на бойната слава на Българската армия – в молитва и вечна памет за всички знайни и незнайни наши воини и с майчинска грижа за днешните защитници на майка България“.

Митрополит Григорий поръси със светена вода знамената и представителните воински части на Българската армия. В тържествения ритуал участва и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.



07.05.2024_22:35 | Източник: Българска патриаршия 06.05.2024 11:05 |
Автор: Българска патриаршия