Снимка

 

Вас свети Новоселски мъченици: – йереи Никола и Георги, монахини: Сусана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста, Екатерина и рабинята Божия Сусана, славим, величаем, облажаваме и достойно почитаме.

(из молитва към св. Новоселски мъченици)

След падането на Втората българска държава в края на 14 в. под двойно иго – в политическо отношение на Османската империя, а в духовно на Константинополската патриаршия, стълб и крепило на българите през тези векове остава единствено вярата, съхранена в църквите и манастирите в страната. През епохата на Българското възраждане постепенно съзрява идеята за духовната и политическата свобода. Манастирът „Св. Троица“ в Ново село е създаден през 1830 г. , монашеският устав е бил написан за сестрите на Света Гора Атон. Населението е помагало на манастира, като са изпращали свои дъщери, които желаят да станат монахини, дарявали са имоти и редовно са вземали участие в молитвения живот.

Закътано в полите на величествения балкан, Ново село е сред центровете на българщината по това време, като революционният комитет е създаден от Васил Левски през 1872 г. Активно в подпомагането на въстаническата дейност се включва Новоселският манастир „Св. Троица“, както с прехраната, така и с облеклото и укриването на революционерите. На 1 май 1876 се дава сигнал за най-масовото въстание в Северна България – въстанието в Ново село, Кръвеник и Батошево.На 2 май по обяд, в присъствието на ръководителите на въстанието и множество новоселци, даскал Никола Дабев тържествено обявява Новоселската република. Междувременно турската власт разпорежда събирането и съсредоточаването на нередовна войска в Севлиевско. След тежки боеве на двете отбранителни позиции на 9 май башибозука, озверял от оказаната съпротива, се озовава пред порите на св. обител. След като разбили вратите на черквата, озверените разбойници с голяма жестокост се разправили със скритите там християни. Варварски са убити монахини, свещеници и много християни, осквернен е и манастира и светините в него.

В деня, когато почитаме св. Новоселски мъченици – 9 май, и тази година по традиция св. Литургия в Новоселския манастир „Св. Троица“ бе възглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. На епархийския архиерей съслужиха игуменът на св. обител архим. Назарий (Нешев), прот. Войден Божков, прот. Мартин Йотов и дякон Андроник Попов.

Владика Гавриил произнесе проповед за празника и раздаде иконки на Възкресение Христово.

https://www.youtube.com/watch?v=TSAzcSl3_Ao

09.05.2024_22:22 | Източник: Българска патриаршия 09.05.2024 17:15 |
Автор: Ловчанска митрополия