Снимка

 

На 20 май от 13 до 16 ч. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе работен семинар, посветен на дигитализацията на църковното историческо наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет. На семинара ще бъдат представени конкретни проекти на манастири и епархии за дигитализация на книжни фондове, архитектурни обекти, икони и стенописи, на различни църковни артефакти.

Ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на манастирски църковни музеи, както и продукти за популяризиране на културно-историческото наследство на манастири и църкви у нас. В рамките на проявата се планира демонстрация на конкретни софтуеърни и хардуеърни продукти като примери за използване на новите технологии в съхраняването и представянето на църковното наследство.

В работата на форума ще вземат участие преподаватели, игумени на манастири, представители на епархии, манастири, специалисти от Националния исторически музей, IT-специалисти и др.

Семинарът е отворен за всички, които се интересуват от темата.

15.05.2024_15:14 | Източник: Двери на Православието 15.05.2024 |
Автор: Двери на Православието