Снимка

 

На 13 и 14 май в 150-о училище „Цар Симеон“ в София беше проведен държавният практически изпит на студентите от Богословския факултет, които се подготвят за учители по Религия. Тази година беше възстановена практиката практическият изпит да се провежда в реална училищна среда. Пандемията рязко промени начина за организиране на стажантската практика на бъдещите учители, както и формата на държавния практико-приложен изпит. Голяма част от училищата спряха факултативните часове в електронна среда от разстояние, за да улеснят провеждането на задължителните дисциплини, което направи невъзможно воденето на занимания по Религия. Завръщането на студентите в базовите училища стана веднага след края на здравните ограничения, но едва тази година беше възможно провеждането на практическия изпит в училище.

Изпитните уроци се проведоха с ученици от 1. и 2. клас, а сред темите, подготвени от студентите, бяха „Доброто побеждава злото“, „Християнски празници – как празнуваме у дома“, „Св. Георги“, „Устройство на храма“, „Вяра и добри дела“ и др.

/imG 7037
Разработените от бъдещите учители уроци включваха интерактивни техники, активно взаимодействие между учителя и учениците, както и развиващи дейности.Изпитващите преподаватели изразиха удовлетворение от подготовката на студентите. Тази година изпитната комисия е в състав доц. д-р Андриан Александров – председател, доц. д-р Иво Янев, доц. д-р Любомир Игнатов, гл. ас. д-р Полина Спирова и архим. Мелетий (Спасов).

В 150-о ОУ през изминалата година по религия се обучаваха сто и двадесет ученици в шест групи от 1. до 5. клас, под ръководството на базовия учител Елена Дюлгерова. Училището има двадесетгодишна традиция в преподаването на Религия и в него е открит първият кабинет по предмета през 2001 г.

/imG 7111

През тази година студентите от Богословския факултет на СУ се обучаваха в още две базови училища – 107-о ОУ „Хан Крум“ в кв. „Лозенец“ и в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и в два енорийски центъра в столицата: на храм „Покров Богородичен“ и на храм „Рождество Христово“.

На 15 май в 150-о ОУ беше организиран празничен водосвет по повод приключването на учебната година по предмета Религия и по повод обновяването на кабинета по Религия и двадесетата година от създаването му. Водосветът отслужи свещ. Кирил Попов и дякон Филип Стойчев.

/imG 7212

На тържеството присъства директорката на училището Виолина Велкова, представители на БФ на СУ – доц. д-р Костадин Нушев, гл. ас. д-р Полина Спирова, учители, ученици, родители.

Тържеството откри Елена Дюлгерова, която благодари на  учениците за постоянството и усърдието на занятията по Религия. Тя им припомни, че в началото на учебната година на подобно тържество еп. Поликарп им връчи новите учебници по Религия. Г-жа Дюлгерова благодари на ръководството на училището и на духовниците за подкрепата, която са ѝ оказвали през цялата година. Учениците представиха кратка програма с песни и молитви, които са научили в часовете по Религия.

/imG 6295

След водосвета о. Кирил предаде благословението на еп. Поликарп, както и две икони на св. Богородица, изпратени от владиката: едната за г-жа Виолина Велкова, а другата – за обновения кабинет по Религия. Всички ученици от начален етап получиха икони и книжки от Софийска митрополия. От името на БФ на СУ д-р Спирова благодари на г-жа Велкова за грижите и подкрепата, които тя и педагогическият състав на училището оказват на г-жа Дюлгерова, както и за усилията, които полагат в училището да се изучава Религия от все повече ученици. Г-жа Спирова подари на директорката книгата Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието на Вселенския патриарх Вартоломей.

След това о. Кирил и о. Филип посетиха класните стаи и ги поръсиха със светена вода, а после учениците продължиха с учебните занятия.

Накрая свещениците и гостите бяха поканени от ръководството на училището на среща, на която бяха обсъдени възможности за разширяване на сътрудничеството.

Снимки: Елена Дюлгерова

О. Кирил раздава книжки на учениците:

/imG 7306

Г-жа Виолина Велкова получи икона като подарък:

/imG 7337

Моменти от изпитните уроци на студентите богослови:

/imG 7103

/imG 7178

/imG 6262

/imG 6251


17.05.2024_10:07 | Източник: Двери на Православието 16.05.2024 |
Автор: Двери на Православието