Снимка

 

На 20 май от 13 ч. в зала 8 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе работен семинар, посветен на дигитализацията на църковното историческо наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет. На семинара ще бъдат представени проекти на манастири и епархии за дигитализация на книжни фондове, архитектурни обекти, икони и стенописи, създаване и оборудване на музейни експозиции. В работата на форума ще вземат участие преподаватели от СУ, клирици, музейни работници, служители от митрополии, специалисти в областта на новите технологии.

Програма на семинара:

13 ч. – Откриване.13,10 ч. – Гл. асистент д-р Янис Каминис, Богословския факултет на СУ, Представяне на международния проект по Erasmus+ Narrate project: Digital Recording and Documentation of Ecclesiastical Cultural Treasures in Monasteries and Temples.13,30 ч. – Д-р Вера Атанасова-Ковачева, Национален исторически музей, Дигитализация на културно наследство: за някои добри практики, приложени в българска среда.

13,50 ч. – Д-р Татяна Николова-Хюстън, независим изследовател, Остин, Тексас, САЩ, В зората на дигитализацията на църковното наследство: Проект за опазване и съхранение на ръкописите и старопечатните книги в колекцията на Църковно-историческия и църковен институт (1999-2005).

14,20 ч. – Евгения Иванова, Рилски манастир, Дигитализация на духовното културно богатство на Рилския манастир.

14,50 ч. Почивка

15,10 ч. – Милен Бакалов, Русенска митрополия, Дигитализация на библиотечния фонд на Русенска митрополия.

15,30 ч. – Иконом Серафим Янев, Кремиковски манастир, и Георги Балджиев, управител на Интерактив видео ЕООД, Технологични възможности за дигитализация на манастирското църковно и културно наследство.

Дискусия.


17.05.2024_16:07 | Източник: Двери на Православието 17.05.2024 |
Автор: Двери на Православието