Снимка

 

На 21 май Светата Православна Църква почита светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена. В навечерието на празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на св. св. Константин и Елена в старинния Пловдив.

След края на богослужбата епископ Арсений връчи дипломите за завършен курс по вероучение и църковно пеене на децата от Неделното училище при храма.

На другата сутрин архиерейската света Литургия в храма също бе възглавена от Викарния епископ.

В съслужение с него бяха: свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев, храмовото духовенство и свещеници от града.

Молитвено участие в светата богослужба взе председателят на храма свещеноиконом Петър Хубенов.

Песнопенията изпълни църковен хор с ръководител г-н Тянко Николов.

Преди началото на св. Литургия епископ Арсений пострига учениците от Неделното училище Николай Славов и Васил Терзиев за четци на Българската православна църква.

На богослужбата присъстваха кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров, който чества деня на своя небесен покровител, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, държавни и общински служители, общественици.

По време на причастния Преосвещеният епископ Арсений произнесе слово за празника, в което говори за особените заслуги към Христовата Църква на равноапостолния император Константин и подвига на блажена Елена.

Архиереят честити имения ден на кмета на Пловдив г-н Костадин Димитров и му поднесе в дар икона-триптих с образите на Светите архангели и Божията Майка.

Епископ Арсений връчи благодарствени грамоти на дарителите, подпомогнали обновлението на храм „Свв. Константин и Елена“ – г-н Вълкан Йовчев, г-н Иван Панов, г-н Пламен Запрянов и г-н Владимир Спасов.

Накрая Викарният епископ поздрави всички, носещи имената на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Снимки от Празнична вечерня с петохлебие

Снимки от Архиерейска света Литургия

23.05.2024_10:17 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2024 12:50 |
Автор: Пловдивска митрополия