Снимка

 

По установена вече традиция 24 май, Денят на св. братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се чества и в Рим, където делото на славянските първоучители получава благословението на папа Адриан. Тази година се навършват 100 години от първото официално църковно и държавно отпразнуване на празника на светите братя в Рим, проведено през май 1924 г., тогава организирано от Комитета за уреждане на отпразнуването на българския национален празник св. св. Кирил и Методий в Рим, по инициатива на проф. Любомир Милетич – председател на БАН и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Българската делегация в Рим тази година беше оглавена от президента Румен Радев. В състава ѝ влизаха представители на Българската православна църква, на Римокатолическата църква в България, общественици, дейци на културата и музикалното изкуство. В програмата бяха включени редица църковни и културни събития, свързани с честването на 24 май. В тях взеха участие и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и проф. д-р свещ. ик. Иван Иванов, който организира и координира църковната част от програмата. Тази година на честванията в Рим гостува и хорът за църковни песнопения „Агия“ с ръководител Никола Антонов.

На 22 май в Папския Латерански университет в Рим беше открита изложбата „Атон в рисунки и фотографии“. Творбите в експозицията са плод на над петдесет експедиции до Света гора в рамките на две десетилетия. Изложбата е дело на художника Андрей Янев и на професора по семиотика на изкуството и ректор на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ Мирослав Дечев, член-кореспондент на БАН и автор на девет тома от поредицата „Атониада“.

На откриването президентът Радев подчерта, че тази експозиция е „доказателство, че отношенията между християните са базирани на взаимно уважение, сътрудничество и на общото разбиране за мисията да строим свят, изпълнен с вяра, надежда и общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие“.

442481589 8241387215975791 4199527384306826750 n
В приветствието си на откриването митр. Антоний отбеляза, че с изложбата се поставя началото на честванията на 24 май в Рим, тъй като тази експозиция разкрива „древната монашеска традиция на Православната църква, която се е съхранила благодарение на вярата, молитвата, на онези, които са избрали да се отдалечат от света и да запазят в себе си силата на духа, да пребивават в непрестанна молитва към Бога за всички нас“.
Хор „Агия“ изпълни няколко песнопения, които допълниха впечатленията на посетителите от духа на православната духовност и традиции.
Експозицията, която беше отворена до 24 май,  беше организирана със съдействието на Министерството на културата на РБ, на Западно- и Средноевропейска епархия на БПЦ, Папския Латерански университет, Посолството на Република България при Светия Престол и при суверенния Малтийски орден, Българския културен институт в Рим, БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим, Център за културни и семиотични изследвания в България.
mm 1716470716
На 23 май българската църковна делегация беше на аудиенцията при папа Франциск. Заедно с президента Радев при главата на Римокатолическата църква бяха митр. Антоний и о. Иван Иванов.
Папа Франциск пожела здраве, мир и благоденствие на българския народ. „Нека вашите млади хора бъдат по-силно „вкоренени“ в България и нека знанията, които получават, да бъдат насочени към бъдещето, така че народът ви да успява“, заяви папата при срещата си с българската делегация и изрази надежда в България да се раждат повече деца и те да получават достойно образование, обвързано с възпитание, за да растат с уважение и познаване на българската история, литература, език и култура.
Главата на Римокатолическата църква получи в дар оригинална икона на св. Братя от втората половина на 19 в. Иконата е дело на зографи от Софийската иконописна школа и е рисувана с природни бои, оцветени с естествени багрила.443843027 25683855344592587 4841942045133747038 n
Кулминацията на честванията в Рим беше богослужението в базиликата „Сан Клементе“, където св. Кирил и Методий са извършили за първи път богослужение на славянски език. На централния олтар на храма беше отслужена св. Литургия от митр. Антоний, заедно с о. Иван, ставр. ик. Юлиян Ангелов и архим. проф. Авенир (Георгиев), клирици на епархията. Литургийните песнопения бяха изпълнени от хор „Агия“. В края на богослужението от името на БПЦО „Свети Седмочисленици“ в Рим беше поднесен подарък на българския президент – копие на икона на св. вмк Георги Победоносец от Търновската иконописна школа от XVIII век.
444149859 25683855594592562 7418788929874824053 n
По-късно в криптата на базиликата „Сан Клементе“ се състоя традиционното поклонение при гроба на св. Константин-Кирил Философ, където беше отслужен молебен.По-късно президентът и водената от него делегация посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“.
40 435
На самия празник 24 май за четвърта поредна година беше отслужен молебен и в параклиса на покровителите на Европа св. Кирил и Методий и св. Бенедикт в крипта на папите във Ватиканската базилика „Св. Петър“. Бoгослужението оглави митрополит Антоний в съслужение с доц. архим. д-р Авенир Георгиев., ставр.ик. Юлиян Ангелов, и свещ.ик. проф. д-р Иван Иванов. На събитието присъстваха официални лица, настоятели на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим и българи, дошли за честванията в италианската столица. Участниците в молебена имаха възможност да се поклонят и на мощите на св. апостол Петър.Интересен детайл от честванията на св. братя в Рим тази година беше иконата на св. Кирил и Методий, поставена по време на св. Литургия на централния олтар на базиликата „Сан Клементе“. Изображението се вписва по подходящ начин в иконографията на храма и в прославата на славянските просветители, извършвана тези дни там.

442484586 8244289789018867 8157890107758369031 n

Изображението е дело на иконографката Елеонора Караиванска от София и е дарено на Българската църковна община в Рим по инициатива на Елка и Росица Йончеви. През 2018 г., двете сестри се обръщат към г-жа Караиванска да изпише икона на св. Братя, която искат да дарят на 61-во училище „Св. Кирил и Методий“ в столичния квартал „Връбница“, в памет на техните родители, които са учили там. След като иконата е готова Галин Паскалев създава оригинална стойка, на която изображението да се постави в училището. По-късно Елка и Росица Йончеви организират копие на иконата да бъде изпратено на Българската църковна община в Рим, за да се използва при богослуженията там.

Снимки: Мартин Митов


25.05.2024_18:56 | Източник: Двери на Православието 25.05.2024 |
Автор: Двери на Православието