Снимка

 

На 26 май, тази година Четвърта Неделя след Пасха – на Разслабления, Българската православна църква чества паметта на един от многобройните родни светци от София, но единствен от канонизираните, който е роден и мъченически пострадал в днешната ни столица – св. Георги Софийски Най-нови (1505–1530 г.).

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, богослужението днес в храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“ бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Владимир Каральов, както и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения на литургията изпълниха храмови певци от София, а множество християни съучастваха молитвено на възкресната служба, някои от които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

По време на утренята за четец и певец бе постриган 15-годишният Филип, син на дякон Петър Василев.

След богослужението епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с „Христос воскресе!“ и отправи към тях празнично слово, в което сподели за тежкия мъченически подвиг на 25-годишния юноша Георги, като призова да подражаваме на вярата и дръзновението му. Владиката отправи и благопожелания към духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

От своя страна о. Йоан благодари на владиката за това, че за поредна година се отслужва архиерейска служба в ротондата в чест на родния светец, и му подари букет цветя.

Множеството християни, изпълнили старинния столичен храм, се поздравиха с владиката, получавайки от него нафора за благословение, след което духовенство и народ се се отправиха с лития до гроба на св. Георги Софийски Най-нови в двора зад олтара, където бе отслужен трисагий в памет на мъченика.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


27.05.2024_09:51 | Източник: Българска патриаршия 26.05.2024 21:19 |
Автор: Софийска митрополия