Снимка

 

На последното си заседание Св. Синод на Московска патриаршия е изслушал доклад на Волоколамски митрополит Антоний за богослужението в Неделя на мироносиците на български йерарси с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и представители на Православната църква на Украйна. Взето е решение да не се извършва евхаристийно общение с участвалите в службата български епископи. По-конкретно в съобщението се казва:

„На 19 май 2024 г. в манастира „Балъклъ“ в Истанбул Константинополският патриарх Вартоломей оглави Литургия, на която присъстваха представители на една от схизматичните структури, действащи в Украйна. Сред служещите бяха йерарсите на Българската православна църква: Пловдивски митрополит Николай, Старозагорски митрополит Киприан, Доростолски митрополит Яков, Велички епископ Сионий и Смолянски епископ Висарион.

Изразяваме дълбока скръб във връзка с факта, че йерарсите на Българската православна църква – Пловдивски митрополит Николай, Старозагорски митрополит Киприан, Доростолски митрополит Яков, Велички епископ Сионий и Смолянски епископ Висарион – са участвали в служба с представители на украинска разколническа група, с което са нанесли сериозна вреда на отношенията между Руската и Българската православна църква. Констатираме невъзможността за съвместно богослужение с гореспоменатите йерарси, които са влезли в църковно общение с разколници. Отбелязваме с огорчение, че Константинополската патриаршия продължава да предприема действия, насочени към задълбочаване на разделението в православието“.

Реакцията на МП е очаквана. Тя прилага политиката, следвана по отношение на всички поместни църкви, влезли в евхаристийно общение в автокефалната Православна църква на Украйна – общение се прекъсва не с цялата поместна църква, а само с онези йерарси, които са съслужили с украински епископи от ПЦУ, както и с предстоятелите на тези църкви. Така например постъпват по отношение на Кипърската църква, където неотдавна Волоколамски митрополит Антоний служи с няколко кипърски йерарси. За разлика от тези поместни църкви, БПЦ не е взела решение за съслужение на ниво синод, поради липсата на съгласие по този въпрос между митрополитите. Поместните църкви, които се сблъскват с този проблем обаче, успяват, въпреки различните мнения на своите епископи, да съхранят своето единство и не допускат разкол в своята църква.

31.05.2024_12:56 | Източник: Двери на Православието 30.05.2024 |
Автор: Двери на Православието