Снимка

 

Днес 05.06.2024 г. по покана на игумена на манастира, Велички епископ Сионий, Западно- и средноевропейския митрополит Антоний отслужи света литургия в обновения манастирски храм „Вси светии”. Бoгослужението бе в съслужение с епископ Сионий, братята на манастира и молитвеното присъствие на гостуващите в манастира, г-жа Татяна Попова, дарител на светата обител и архонт Борис Гюров и съпругата му.

Светата литургия бе и повод за двойна радост – на днешния ден се навършват 33 години от благодатното пострижението на преосвещения епископ Сионий в монашество, на днешния ден е и рожденият ден на г-жа Татяна Попова, ктитор на възстановяването на църквата „Вси светий”.

След службата, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний поздрави дядо Сионий с юбилея на Христослужението му, благодари му за църкво- и вяро- полезните трудове положени от него на духовната нива на Българската православна църква, през всичките години на неговото служение и му пожела да бъде все така успешен в благоустройството на Бачковския и Троянски манастири и обгрижването на вярващите и поклонниците за утвърждаването на Христовите истини в сърцата им.

Митрополит Антоний поднесе от името на Св. Синод на БПЦ в дар на епископ Сионий, владишки посох с пожеланието да му служи като бранител на христовия народ от попълзновенията на нечестивия.

Негово високопреосвещенство поздрави също г-жа Татяна Попова с рождения и́ ден и и́ благодари сърдечно за щедрото спомоществователство на двете свети обители – Бачковската и Троянската като и́ пожела много здраве и благое поспешение под небесната закрила на майката Христова Пресвета Богородица.

Негово Пеосвещенство епископ Сионий благодари за топлите думи и поздравления, пожелавайки благодатно служение на митрополит Антоний в Западно- и средноевропейската епархия на БПЦ в така важното поддържане в църковно общение на сънародниците ни живеещи в тази част на Европа. Дядо Сионий поднесе на митрополит Антоний две икони на светите архангели Михаил и Гавриил – дарение за благоукрасата на новостроящата се българска православна църква в Лондон.

Преосвещеният епископ, поздрави от своя страна г-жа Татяна Попова, като и́ благодари за винаги щедрата и навременна подкрепа в изправянето на „пътя към храма” за вярващите.

Поздравление към епископ Сионий, от името на братството и служителите на Бачковския манастир отправи и йеродякон Евтимий, като му благодари за духовното наставничество, спечелило както него, така и мнозина други за служение Богу и роду и му пожела винаги да остава така чист по сърце в служението и печеленето на души за родната ни църква.

06.06.2024_12:59 | Източник: Българска патриаршия 05.06.2024 12:00 |
Автор: Бачковска света обител