Снимка

 

Закрилницата на ангелогласното пеене – чудотворната икона „Достойно есть“, съхранявана в патриаршеската катедрала в София, за пореден път посети крайморския град Поморие, за да освети с присъствието си юбилейното двадесето издание на международния певчески форум. В късния следобед на 5 юни радостта от пристигането ѝ бе сугуба, защото беше посрещаната в единството на Божий народ и свещенство, възглавени за първи път от новия Сливенски митрополит Негово Високопреосвещенство Арсений.

Чудотворният богородичен лик бе поведен с лития до храма-домакин на форума „Рождество Богородично“. В шествието на хоровите участници се включиха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, председател на фестивалния секретариат, г-н Иван Алексиев, кмет на Поморие, г-н Адам Адамов, председател на Общинския съвет, и други представители на местните власти.

В центъра на града, пред храма, бе отслужен водосвет. Песнопенията бяха изпълнявани от църковен хор „Благовещение“, Ловеч.

Като поръси със светена вода хоровите участници Негово Високопреосвещенство митрополит Арсений се обърна към всички с възкресния поздрав „Христос Воскресе“. „Нищо не изпълва човека с любов към мъдростта така, както свещената песен“, каза архипастирят. „И ето вече двадесет години достойно и праведно се отдава чест и поклонение с красиви песнопения прослава на Пресвета Богородица. С химни духовни, подобно на ангелското войнство, което непрестанно прославя Триединния Бог, сме се събрали в единството на Духа, обединени от светата вяра, и изпълнени с благоговение към певческото църковно изкуство.“ „Нека този двадесети подред юбилеен международен форум, посветен на църковната песен, да бъде ПОД МОТОТО НА БЛАГОДАРНОСТТА“ – пожела сливенският кириарх, отправяйки благодарност към Бога за Неговите благодеяния към нас и преди всичко към присноблажения митрополит Йоаникий, който благослови фестивала и така спомогна за развитието на църковната песен.

Музикалният директор на фестивала г-жа Таня Никлева отправи благодарност на всички, които вече двадесет години допринасят за съществуването на фестивала. После връчи благодарствени грамоти на състави-участници, на институции и личности, допринесли за неговото развитие. Сред отличените бяха и журналистите, представители на БПЦ-Българска патриаршия, отразяващи събитието на страниците на Църковен вестник и официалния патриаршески сайт.

Неоспоримо сред най-достойните бе призована г-жа Йорданка Туджарова – музикален и организационен директор от първото фестивално издание. За своята дългогодишна пламенна вяра и за неизмеримата енергия, вложена в създаването на всяко издание, тя получи благодарствено писмо и почетен плакет на Община Поморие.

Официалното начало бе дадено от кмета Иван Алексиев. „Радостен и горд съм, че този форум го има и днес, въпреки трудностите и превратностите на времето“, сподели кметът. И благодари на новия духовен пастир Сливенския митрополит Арсений за благословията над фестивала, като в знак на признателност му връчи плакет с покровителя на Поморие – свети Георги Победоносец.

Текст и снимки: Анула Христова

06.06.2024_14:56 | Източник: Българска патриаршия 06.06.2024 08:52 |
Автор: Синодално издателство