Снимка

 

На 9 юни, в Шеста Неделя след Пасха – на Слепородения, който прогледнал под милостта Христова и изповядал публично и без страх Спасителя, въпреки ненавистта на фарисеите, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави за първи път в храм „Рождество Богородично“, Поморие, Божествена света литургия по повод юбилейната годишнина на международния певчески форум. В съслужение с архиерея на тайноведната богослужба влязоха: ставрофорен иконом д-р Кирил Попов, член на фестивалния секретариат, иконом Емилиян Михайлов, архиерейски наместник на Бургас, протойерей Борис Георгиев, председател на храма-домакин, протойерей Игнатий Ойков от храм „Свв. Кирил и Методий“, Бургас, духовници от епархията, протодякон Илиян Александров и честно иподяконство.

Сладкогласните псалмопения на клироса възнасяше свещеник Атанасий Чулаков.

Съгласно установената фестивална традиция литургийните песнопения зазвучаха от красивите многогласни хорове-участници. Това бяха Смесеният хор при ПКСХП „Св. Александър Невски“ с маестро Георги Еленков и Камерен хор „Лавиринт“, Сърбия, с диригент Желка Паунович.

В радостта на това духовно евхаристийно тържество влязоха и десетки миряни, гости на фестивала и участници. На почетно място сред тях бе и кметът на Поморие г-н Иван Алексиев.

Кириархът на епархията митрополит Арсений започна словото си към всички присъстващи с пасхалния възглас: Христос воскресе! И изясни богословския смисъл на светозарната възкресна нощ за вярващите, когато мислено съзерцаваме Възкресението на нашия Спасител Иисус Христос от мъртвите, защото тази седмица, идущата сряда, е Отдание на Пасха.

„Светозарната пасхална нощ показа на човечеството пълнотата на Божествената любов“, изясни той и посочи, че „приобщавайки се към тази покриваща всичко любов на Господа, ние, вярващите във Възкръсналия Победител на ада и смъртта, придобиваме непобедимо оръжие против духовете на злобата. Ставаме способни да преодоляваме всяка трудност и изпитание в живота. С вяра в сърцето страхът изчезва. … Неслучайно през този пасхален период многократно чухме думите на Господа – думи за ободряване, думи за насърчаване, думи за обнадеждаване, а имено: НЕ БОЙТЕ СЕ! Думи, които Той отправя към Своите апостоли и ученици и към всички нас.

Боязънта към мними или реални заплахи е чувство познато на мнозина. Но ние, имаме непоколебимото оръжие – светата праотеческа вяра, с която да преодолеем всяко изпитание, всяко безпокойство! … Когато Христос стане основна доминантна в нашия живот, тогава на нас ни става леко. … Щастието е там, където е Бог!“

Тук архиереят отправи следното пожелание: „Пожелавам на всички вас нестихваща радост във Възкръсналия Победител на ада и смъртта Иисус Христос, преизобилна помощ свише в ежедневните трудове на християнско поведение, противоречащо на съвременния лукав дух и на нашата вяра, на вярата във вечната правда, във вечната истина и във вечната любов, която е Сам Възкръсналият Христос Бог!“

После, взимайки повод от евангелското четиво за Слепородения, изтъкна вредата от самомнението, което издига стени както между човеците и Бога, така и между самите човеци, и същевременно посочи колко велико е смирението, притеглящо Божията велика сила. И призова да не бъдем като фарисеите, а подобно на прогледналия слепец да можем да кажем: Да, вярвам, Господи! Ти си Синът на Живия Бог!

После митрополит Арсений, във връзка с днешния ден, когато се закрива МФПМ „Достойно есть“, се обърна с добропожелателни думи към хоровете и всички участници във фестивала, които през тези дни „многократно отправиха молитва за благоденствие и за мир“.

Накрая, обръщайки се с отеческа благодарност към председателя на храма-домакин на фестивала протойерей Борис Георгиев за дългогодишните му пастирски грижи и богоугодно и богопредано служение като свещеник на БПЦ, го отличи с офикията „иконом“. Пожела тя да му бъде за насърчение в служението на светата Църква и за много благодатни успехи по молитвите на небесната закрилница на неговата енория – Пресвета Богородица.

Митрополитът се обърна с благодарност и към кмета г-н Иван Алексиев: „За искрената вяра, за патриотизма и родолюбието, които притежавате като едни прекрасни добродетели“, допринасящи за управлението на града и благоукрасяването на храмовете в общината, както и за доброто сътрудничество между община Поморие и светата Сливенска митрополия. И в знак на благодарност и признателност поднесе на градоначалника икона на „Пресвета Богородица – Достойно есть“, с пожелания да служи все така с искрена вяра на народа и Църквата.

Икона с лика на Пресвета Богородица митрополит Арсений поднесе с благодарност към Бог на един „прекрасен композитор, псалт и певец, който всякога затрогва нашите сърца със своите творби“ – ставрофорен иконом Кирил Попов. А също и на директорите на фестивала – г-жа Йорданка Туджарова и г-жа Таня Никлева.

Гласове на всеобщо одобрение се понесоха из храма и вярващите пристъпиха да получат лично от ръката на новия Сливенски митрополит Арсений нафора, поднесена под формата на десетки малки просфори.

Текст и снимки: Анула Христова

10.06.2024_10:45 | Източник: Българска патриаршия 09.06.2024 19:32 |
Автор: Синодално издателство