Снимка

 

В първите дни на юни завършиха занятията в неделното училище „Св. Кирил и Методий“ в с. Лешница. Занятията се водят от енорийския свещеник о. Димитър Илчев. Сградата на стогодишното училище беше обновена миналата година с усилията на свещеника и дарения от различни хора.

 

След като сградата е напълно обновена и укрепена о. Димитър през лятото отправя покана към родителите да запишат децата си като обещава, че „всяка нeделя от 12:00 ч. децата от 2. до 8. клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в св. Литургия, творчески занимания, игри и състезания“. Децата започват да се записват в началото на учебната година като броят им постепенно расте и стига до тридесет ученици. От тях редовно посещават заниманията между двадесет и двадесет и пет. О. Димитър подчертава, че уроците са доброволни, децата идват когато могат и колкото могат. „За мен е важно не толкова нещо да се научи, колкото то да стане ясно на децата, да се разбере“, казва свещеникът.

В неделното училище той запознава учениците с разкази от Стария и Новия Завет, християнските празници, но имат и практически занимания – изучават песнопения, рисуване и т. н. Г-жа Магдалена Танчева, учител по Музика и по Религия от гр. Сандански, идва да се занимава с учениците на о. Димитър и да изучават заедно православни песнопения. Идват и други учителки, които също обогатяват знанията и впечатленията на децата в Лешница.

Снимка

О. Димитър преди години е въвеждал във вярата родителите на някои от сегашните си ученици и се радва, че плодовете от неговия труд се виждат и в следващото поколение. Свещеникът води децата и в храма „Св. Марина“, който е в непосредствена близост до училището.През 2022 г. о. Димитър Илчев проведе сериозна кампания, за да ремонтира стогодишното училище в Лешница (тук). За това време свещеникът не само ремонтира сградата, но вече събира и обучава децата от селото.* Снимките са от ФБ профила на о. ДимитърДвете снимки показват училището през 2022 г. и сега:

Снимка

Снимка

Моменти от ремонтните дейности, в които се включва и о. Димитър:

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка


10.06.2024_11:15 | Източник: Двери на Православието 06.06.2024 |
Автор: Двери на Православието