Снимка

 

Днес честваме големия Господски празник Възнесение Христово. Празникът, който е четиридесет дни след Възкресение Христово, известен още като Спасовден, е особено почитан от християните. Той носи ясна надежда, че Христос е Спасителят, Който идва да спаси падналото човечество.

В този ден столичният храм „Възнесение Господне“ в кв. „Яворов“ тържествено празнува своя храмов празник. В храма бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В богослужбата взеха участие архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, иконом Валентин Тупаров – предстоятел на тържествуващия храм, протойерей Иван Иванов, свещеник Николай Пенев, митрополитският протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей. Църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите певци, ръководени от Емил Първанов.

Господският празник събра в църквата вярващи от цяла София. Ревностните християни активно участваха в богослужението, като припяваха с клиросните певци и въодушевено казаха Символа на вярата и Господната молитва „Отче наш“.

По време на утренята владиката пострига за четци и певци благочестивите мъже Николай, Борислав и Владимир, които са изразили своето желание да помагат на храмовите свещеници в служението и в енорийската им работа.

В края на литургията епископ Поликарп се обърна към множеството вярващ народ с вдъхновено пастирско слово, в което говори за духовната същност на чествания празник. Той обърна внимание на евангелските думи, с които се описва това събитие, а именно, че докато е говорил Христос с апостолите, благославяйки ги, започнал да се възнася на небето, давайки им преди това послушание да разпространяват Неговото Евангелие и да учат всички народи на онова, което им е заповядал.

След гръмко многолетствие празничното богослужение завърши, а епископ Поликарп благопожела на всички здраве, духовни сили, благодатна помощ и да имаме онази радост, която донесе Спасителят на света.

Всички дошли да отбележат храмовия празник получиха иконка с красиво изображение на Възнесение Господне.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


14.06.2024_18:18 | Източник: Българска патриаршия 14.06.2024 10:08 |
Автор: Софийска митрополия