Снимка

 

На 14 юни 2024 г. в Община Русе се състоя тържествена церемония за удостояването на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум със званието „Почетен гражданин на Русе”. След връчването на Грамотата и ювелирен нагръдник от кмета г-н Пенчо Милков и г-н Христо Белоев, председател на Общинския съвет, владиката произнесе слово, в което каза: „С благодарност и особено вълнение приехме решението на Русенския общински съвет за удостояването ни със званието „Почетен гражданин” на старославния Русчук, във връзка с изпълването на десет години от избора ни за Русенски митрополит.

Но преди всичко е нужно да подчертаем, че този жест на уважение от ваша страна посрещаме не толкова заради някакви собствени заслуги, а най-вече поради обстоятелството, че в лицето на Русенския митрополит вие проявявате своето цялостно внимание и признателност към Българската православна църква като институция.

Поемайки архипастирското служение тук през 2014 г., ние срещнахме голяма сърдечност и топли чувства от местната власт, гражданите и църковното изпълнение, давайки им уверение, че в делата си ще се водим предимно от евангелските слова на Господа към Неговите ученици: „когато изпълните всичко вам заповядано, казвайте: ние сме слуги негодни, защото извършихме, що бяхме длъжни да извършим“ (Лука 17:10).

Ето защо, за нас приоритетно е била поставена личната молитва за цялата епархия и нейните жители, като се стремим да постоянстваме в търпение и братолюбие, в отправление на църковно-народното преуспяване.

Но това също би било трудно осъществимо, ако Русенската митрополия нямаше подкрепата на всички кметове и общински структури на територията на епархията, със съдействието на които тя провежда своята мисия в областта на строително-ремонтните, образователните, благотворителните и социалните дейности. А в това отношение на първо място трябва да отбележим отличните си работни взаимодействия с Община Русе и нейното ръководство.

Честта да получим днес това почетно звание е особено затрогваща и задължаваща и поради обстоятелството, че в този град ние непресторено живеем с любов и разбиране помежду си, независимо от своите различия във вяра и етнос, което всъщност е и най-голямата награда за един християнин и архиерей – да вижда Христовия плод сред своите съграждани.

Нека Божието благословение да бъде с всички нас, в името на доброто и просперитета на Църквата, народа и Родината ни, амин!”

14.06.2024_18:52 | Източник: Българска патриаршия 14.06.2024 16:28 |
Автор: a.karadakov /Ангел Карадаков/