Снимка
<

 

Две паралелни събития се провеждат на 22 юни в столицата. Едното е планираният „София прайд“, а другото – „Шествие за семейството“, обявено в подкрепа на традиционното семейство и с главна цел да се предприемат мерки за преодоляване на демографската криза в страната.

И двете събития – „София прайд“ и „Шествие за семейството“ – поставят в центъра на своите послания патриотизма. Прайдът търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им, а Шествие за семейството издига семейните ценности и принадлежността към християнската вяра като неизменна част от образа на родолюбеца.

Снимка

Шествието за семейството започна преди обед в 10:30 ч. с водосвет на площада пред Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Главни организатори на проявата са Младежки консервативен клуб, Нашият дом е България и Сдружение РОД, а основните лица са Кристиян Шкварек, Пламен Мирянов и Давид Александров. За каузата на шествието беше привлечен и спортистът Кубрат Пулев. Към инициативата се присъединиха и политици от „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС.

Подобно шествие, като алтернатива на „София прайд“, се провежда в столицата за четвърта година. Св. Синод на БПЦ също изрази недоволство от провеждането на гей-парада, като отбеляза, че тази година той дори съвпада със Задушница.

Снимка

„За поредна година в София – градът на Божията премъдрост, ще се проведе т. нар. „София прайд“. В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот“, се казва в изявлението на Св. Синод. Митрополитите отбелязват, че „съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, за наше съжаление, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода. Да обичаш човека обаче, да го цениш и уважаваш не означава да премълчаваш и да бъдеш равнодушен, ако той е поел по лъжовен или пагубен път“. Архиереите, водени от „пастирска загриженост, отговорност и отеческа любов към всички“, заявяват, че се противопоставят „на опитите грехът да се налага като норма и ценност в българското общество“.

Снимки: БГНЕС

Снимка

23.06.2024_08:50 | Източник: Двери на Православието 22.06.2024 |
Автор: Двери на Православието