Снимка

 

Света Феврония живяла през III век. От младини тя се посветила на монашески живот, като отишла в един манастир в Месопотамия. Проявявала голямо усърдие в изпълнение на задълженията си, постоянно изучавала и Свещеното Писание. Така станала пример за другите монахини със своето благоразумие и дълбоко смирение.

Един ден обаче в манастира пристигнала войска, изпратена да преследва християните. Монахините се разбягали и се укрили в пусти места извън обителта, но Феврония била болна и не можела да се движи. Войниците съобщили на началника си за младата монахиня, която намерили в манастира. Той я харесал и поискал да я вземе за съпруга на своя племенник, но трябвало преди това тя да се отрече от вярата си в Иисус Христос.

Монахинята Феврония обаче решително отказала както предложението за женитба, защото вече се посветила на Христос, така и да се отрече от вярата си в Него. Тогава по нареждане на военачалника войниците започнали жестоко да я мъчат и накрая я убили с меч.

Светият преподобномъченик Прокопий бил родом от околностите на град Варна. Още преди да навърши пълнолетие той пожелал да стане монах и отишъл в Света гора. Там станал послушник на един отшелник в околностите на скита „Свети Йоан Предтеча“ и след като преминал годините на духовна подготовка и обучение, приел монашество под негово ръководство.

Но след време Прокопий решил да напусне Атон и отишъл в град Смирна (днес Измир, Турция) на малоазийския бряг. За съжаление тук той се поддал на някои изкушения и накрая станало така, че приел мохамеданска вяра. Много скоро обаче съвестта му започнала да го мъчи. Прокопий не издържал на угризенията й и пред всички се отрекъл от новата си вяра, дори я похулил. За тази постъпка веднага го осъдили на смърт. Така младият варненец монах Прокопий пострадал на 25 юни 1810 г. в Смирна.

25.06.2024_07:12 | Източник: БТА 25.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев