Снимка

 

В неделния ден на 30 юни, в който по решение на Светия Синод на БПЦ се провежда избора за нов Български патриарх, в столичния катедрален храм “Св. Неделя” бе отслужена празнична света Литургия. Тя бе предстоявана от архимандрит Алексий, член на Софийския епархийски съвет и ефимерий на Драгалевския манастир “Успение Богородично”.

Молитвено участие в богослужбата взеха делегатите на Поместните православни църкви, пристигнали у нас, за да вземат участие в празничните събития, свързани с Патриаршеския избирателен църковен събор. Чуждестранните висши духовници пристигнаха още вчера у нас и бяха посрещнати от епископи и духовници на нашата Църква, които ще ги придружават по време на престоя им в България.

Молитвено участие в празничната литургия взеха Негово Величество Симеон II, Цар на българите, и княз Борис Търновски, първороден син на княз Кардам.

Специално за интронизацията на новоизбрания Български патриарх в София пристигна и Вселенският патриарх Вартоломей. Придружен от митрополити и епископи на Вселенската патриаршия той влезе в катедралния столичен храм непосредствено преди Евхаристийния канон.

След света Литургия цялото църковно изпълнение се отправи към южната колонада на храма, където е погребан Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Негово Сетейшество отслужи заупокойно последование – трисагий на гроба на блаженопочиналия патриарх. Коленопреклонно той прочете на гроба на своя упокоил се събрат Неофит заупокойна молитва и се помоли на Бога за прошка на греховете му и за наследие на вечния живот.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


30.06.2024_21:17 | Източник: Българска патриаршия 30.06.2024 |
Автор: Софийска митрополия