Снимка

 

Киевски митрополит Онуфрий, предстоятел на УПЦ, изпрати поздравително писмо до новоизбрания Български патриарх Даниил. В него се казва:

„Светият Дух прояви Своето всеблаго действие за цялата пълнота на Българската православна църква, като Ви постави на високия светилник на патриаршеското служение. Поставеният на Вашата глава венец на първосветителството е действителен израз на пълното доверие на епископата, клира, монашеството и православния народ на България, което сте заслужили с достойния си живот и християнска мъдрост, а искрената Ви вяра в Христа и безкористната Ви любов към ближните са станали украшение на Христовата църква“, се казва в посланието.

Според митр. Онуфрий, на новия патриарх на БПЦ-БП е възложено послушание, което изисква много сили, търпеливо внимание и балансирани решения. Всичко това може да бъде съчетано само с търпелива молитва и пълно себеотдаване на всички, които го заобикалят.

„В съдбоносния ден на Вашия избор от името на цялата Украинска православна църква сърдечно пожелавам на Ваше Светейшество Божията благодатна помощ в служението на предстоятеля, крепко здраве, духовни сили и благословено дълголетие. Нека Всеблагият Господ щедро дарява Своята благодат и щедрост на Вас и на всички вярващи под Вашия патриаршески омофор“, завършва посланието.

Представител на УПЦ, Белоцерковски митрополит Августин, присъства на интронизацията, но в първата патриаршеска Литургия взе само молитвено участие.

Като Видински митрополит новият Български патриарх многократно отправяше призиви в подкрепа на клириците на УПЦ, „подложени на гонение от украинските власти“. Изявление в този дух направи и в интервю непосредствено преди Патриаршеския избирателен събор, където сравни „гоненията срещу Украинската църква с болшевишките репресии“ и осъди насилственото присъединяване на енории с помощта на държавата от страна на автокефалната ПЦУ. В качеството си на Видински митрополит досега той не се е изказвал критично за откъсването на енории и епархии от УПЦ от страна на Московска патриаршия, която от началото на военните действия присъедини няколко украински епархии със стотици енории.

Патр. Даниил не спомена митр. Онуфрий в диптиха по време на първата си Литургия, което означава, че БПЦ-БП не приема решението на УПЦ да бъде независима от Москва поместна църква, но продължава да я смята за автономна църква в рамките на Московска патриаршия. Липсата на решение на българския Св. Синод по този въпрос се дължи и на липсата на уведомително писмо, което митр. Онуфрий трябваше да изпрати до предстоятелите на поместните православни църкви, за да ги уведоми за съборното решение на ръководената от него църква.


02.07.2024_17:19 | Източник: Двери на Православието 01.07.2024 |
Автор: Двери на Православието