Снимка

 

Със спонтанни възгласи „Достоен!“ и бурни ръкопляскания посрещнаха Негово Светейшество новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит Даниил в Патриаршеския катедрален ставропигиален храм „Свети Александър Невски“. Камбаните на патриаршеската катедрала и на всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква биеха, радостно възвестявайки, че плеядата достойни предстоятели на Българската православна църква имат своя богодаруван наследник в лицето на Светейшия патриарх Даниил.

Още от предните дни катедралата беше подредена и украсена за отслужването на Чина на тържествената интронизация на Негово Светейшество. Официалните гости – представителите на сестрите Поместни православни църкви, представителите на държавната власт, на инославните и иноверни вероизповедания, на дипломатическия корпус, както и много миряни, бяха в очакване на пристигането на Светейшия Български патриарх. Последни своите места заеха държавният глава и главнокомандващ Българската армия президентът Румен Радев, придружен от своята съпруга, председателят на Народното събрание госпожа Рая Назарян и министър-председателят на служебното правителство г-н Димитър Главчев, както и Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

При тържественото си влизане Светейшият патриарх Даниил се възкачи на специален червен подиум в центъра на храма, облечен в червени архиерейски одежди, с архиерейска митра и архиерейски двойник. Като взе благословение от Негово Светейшество главният секретар на Светия Синод Преосвещеният Мелнишки епископ Герасим прочете от амвона Акта-изложение за станалия от Четвъртия патриаршески избирателен църковен събор, в който бе огласена пред цялото множество многовековната славна история на самостойната Българската православна църква от покръстването на българския народ до днешния важен за Българската православна църква – Българска патриаршия и цялото вселенско Православие ден.

След прочитането на Акта дяконите снеха от патриарх Даниил инсигнийте на митрополитското му достойнство – жезъл, митра, омофор, епитрахил, архиерейската му мантия, нагръдният кръст и енголпието и той застана пред Бога и пред своето паство като скромен монах.

След това започна тържественото му обличане в патриаршеските архиерейски одеяния и възлагането на патриаршеските му инсигнии, като неговите събратя митрополити от Светия Синод по старшинство донасяха от светия Олтар. Последна върху главата на Негово Светейшество бе възложена патриаршеската бяла епанокалимавка.

Последва произнасянето на специалните молитви от най-старшия член на Светия Синод митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и на Негово Светейшество патриарх Даниил.

Светейшият патриарх Даниил осени с патриаршеското си благословение народа като се обръщаше в четирите посоки и при възгласи „Достоен!“ пое в ръцете си патриаршеския жезъл положен върху специално донесените за събитието мощи на свети патриарх Евтимий Търновски.

Последва Молебно последование по интронизирането на новоизбрания Български патриарх по време, на което двамата най-старши митрополити отведоха Светейшия Български патриарх към Патриаршеския трон. Преди да се възкачи на него и да заеме мястото си на славния престол на предстоятелите на Българската самостойна православна църква, патриарх Даниил се поклони и помоли пред мощите на стожерите на Православието по българските земи – св. Патриарх Евтимий Търновски, св. Йоан Рилски Чудотворец и честната глава на св. Климент Охридски.

Трикратно Патриарх Даниил бе поставян на патриаршески престол от Високопреосвещените митрополити, двама по двама по реда на старшинството им и трикратно се изправя и сяда отново при многократни възгласи: „Достоин! Достоин! Достоин!“

След като зае Патриаршеския си престол от името на Светия Синод на БПЦ-БП към новия предстоятел се обърна с напътствено слово Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, като старши митрополит на Светия Синод, като каза: „Патриаршеското служение е необичайно трудно и отговорно. По думите на свети апостол Павел „никой се сам не сдобива с тая почест, освен оня, който е призван от Бога“ (Евр. 5:4). Той ще иска отчет от всички нас как сме употребили дадените ни от Него таланти. „Имайки в себе си словото на живота …със страх и трепет вършете Вашето служение, защото Бог е Който прави… да действувате според благата Му воля“ (Филип. 2:16, 12, 13) и „близо е Господ към всички, които Го призовават“ (Пс. 144:18). И така, смирил се „под крепката ръка Божия“ (1 Петр. 5:6) и уповавайки се на щедрата помощ на Вседържителя, Вие ще можете достойно да изпълнявате това велико служение – „да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 20:28) със старание и отговорност, с грижа за нравственото просвещение на пасомите, като ги утвърждавате „във всяко слово и добро дело“ (2 Сол. 2:17) и призовавате да устройват живота си върху твърдата основа на Православието и ценностите, които то изповядва. Не слава и почести – те са бързопреходни – и, разбира се, не отдих и покой Ви очакват занапред, но всекидневно напрежение на силите, концентрация на волята и чувствата, сърдечна болка и безпокойство за тези наши съвременници, които още блуждаят по своите си пътища и, както слепец ходят пипнешком в тъмнина (вж. Второз. 28:19), тези, които още не са се обърнали към Бога и не са намерили покой за душите си. А такива са хиляди и хиляди, и всички те са наше паство и наша грижа, даже и в тези случаи, когато те самите не се считат за паство. Ние сме отговорни и за тях, защото Бог „иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“ (1 Тим. 2:4). Носейки със смирение кръста на Първосветителското служение в това сложно време на конфликти и разделения, Вие трябва с „вяра, любов, търпение и кротост“ (1 Тим. 6:11) да наставлявате народа ни, като го призовавате да „се отклонява от зло и прави добро; да търси мир и да следва подир него“ (Пс. 33:15)“. (Цялото слово може да прочетете тук)

От висотата на Патриаршеския си престол Светейшият патриарх Даниил произнесе Тронното си слово след което застанал пред Царските двери благослови със Светия Кръст църковното изпълнение. В словото си той каза: „Вярвам, че Господ, Който гледа на сърце и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, Той ще ми бъде и помощник, защото Господ „възлага бреме, но и спасява“ (Пс. 67: 20) и защото Сам ни е казал, че без Него не можем да вършим нищо (Йоан 15:5), но и че е с нас „през всички дни до свършека на света“ (Мат. 28: 20). В днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас. Това ни задължава в предстоящето ни служение да бъдем подкрепа във вярата и живота по Бога на повереното ни духовно паство, в отстояване чистотата на Христовите вяра и благочестие, в насърчение по пътя към спасението. Затова, по наставлението на Апостола на народите, стремежът да се представя пред Бога „безукорен работник, който вярно преподава словото на истината“, (2 Тим. 2: 15) „с голямо постоянство в скърби, в нужди, в утеснение, (…) в скитания, в трудове, в бдения, в пости, с чистота, със знание, с дълготърпение, с благост, с Дух Светий, с нелицемерна любов, (…), при чест и безчестие, при укори и похвали,“, за да бъде „сърцето ни разширено“ (срв 2 Кор. 6: 4-11) за всички чеда на Българската ни православна църква ще продължи да бъде първостепенна задача за мен в личен план. Просветата в Православната вяра и благочестие ще бъде основна грижа в митрополитското ми служение в славната Софийска епархия, чийто престолен град носи името и е под покрова на Божията Премъдрост, и чийто епископски престол е прославен още от апостолско време, включително чрез служението на св. свмчк. Климент Римски и на много още знайни и незнайни светители през вековете.Следвайки примера на моите предшественици от най-ново време, приснопаметните Български патриарси Неофит, Максим и Кирил, ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи на Св. Синод, в дух на взаимно уважение и подкрепа при общата грижа за духовното ни паство да бъдат ръководните принципи в съвместното ни служение като предстоятел на Православната ни църква и Св. Синод, за да се слави „Бог чрез Господа в Духа Свети – Отец и Син и Дух Свети“ (34 Апостолско правило)“. (Цялото слово може да прочетете тук).

Приветствия към новоинтронизираният Светейши Български патриарх Даниил отправиха Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей (тук) и държавният глава Румен Радев (тук).

След тържествената интронизация на стълбището на ПКСХП „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество патриарх Даниил и всички участници в тържеството се подредиха за паметна снимка.

 

Текст: Александра Карамихалева


03.07.2024_14:13 | Източник: Българска патриаршия 02.07.2024 |
Автор: Българска патриаршия