Снимка

 

От 15 до 18 юли в София ще се проведе годишната международна конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания. Домакин на събитието е Софийският университет „Св. Климент Охридски“. В сградата на Ректората в продължение на три дни едновременно ще текат над двадесет научни сесии с различна тематика, в които участват повече от триста учени от Европа и останалите континенти и около седемдесет студенти, за които се организира специално събитие в сградата на Богословския факултет. Предвидени са и три пленарни доклада на изтъкнати изследователи от Великобритания, Италия и България, както и три извънредни сесии, организирани допълнително от СУ като домакин на събитието.

На 17 юли в аулата на Богословския факултет ще се проведе специален панел за младите участници във форума – студентите.

В рамките на конференцията ще бъдат проведени и три паралелни експозиции: интерактивна изложба „Искони бѣ слово“ във фоайето на Ректората на СУ, изложба „Под закрилата на святото“ в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“, придружена от представяне на новата книга на проф. Христо Трендафилов Парапетът. Топики и съответствия, както и изложба „Библията и нейните изследователи“ в Университетска библиотека.

Едни от най-реномираните издателства за научна литература като „Брил“, „Абнер“ и издателството на СУ ще разположат свои щандове в Ректората по време на конференцията. За желаещите са организирани специални посещения на културноисторически забележителности в София и страната по време на и след края на конференцията.

Откриването на конференцията ще се състои на 15 юли от 17:30 ч. в Аулата на СУ, а закриването е предвидено за 18 юли от 19 ч. в Университетската ботаническа градина.

За организирането на конференцията Софийският университет е подпомогнат от Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“, Регионалния исторически музей – София, Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“, Националната научна програма „Утвърждаване и развитие на българистиката в чужбина“, Музея за християнско изкуство към Националната художествена галерия, фирма АГИТПРОП ООД, Издателството на СУ.

Пресконференцията с участието на ректора на СУ и представители на Организационния комитет е насрочена за 10 юли от 11 ч. в залата на БТА.

Повече за конференцията и Асоциацията – тук.

Окончателният вариант на програмата се очаква до дни.

Европейската асоциация за библейски изследвания (EABS) е общност от учени от различни изповедания, ангажирани с проучване на библейски текстове, както и с интердисциплинарни библейски изследвания. Асоциацията организира и провежда годишни конференции. Преди София конференците през последните години бяха в Берлин (2017 г.), Хелзинки (2018 г.), Варшава (2019 г.), Вупертал (2021 г.), Тулуза (2022 г.), Сиркуза (2023 г.).


06.07.2024_00:05 | Източник: Двери на Православието 05.07.2024 |
Автор: Двери на Православието