Снимка

 

Днес, 9 юли 2024 г., Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия проведе първото си заседание в пълен състав след избора на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на 30 юни т. г.

На това заседание Св. Синод е приел предложенията на патриарха за промени в ръководството на Софийска св. митрополия. Според взетите решения Белоградчишки епископ Поликарп се освобождава от длъжността първи викарий на Софийския митрополит. Браницки епископ Пахомий, досегашен ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, става първи викарий на Софийския митрополит. За протосингел на Софийска св. митрополия е назначен йером. Йоан (Пешев) – игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“. Смятано от 9 юли 2024 г. архим. Мелетий (Спасов), досега зам.-ректор на семинарията, става неин ректор.

По неофициална информация еп. Поликарп остава патриаршески викарий, т. е. без постоянни функции. В края на миналата седмица е бил освободен и Ангел Младенов, който беше назначен от патр. Неофит за секретар на митрополията, както и за началник на Духовно-просветния отдел. На негово място е възстановен предишният секретар на митрополията д-р Андрей Касабов, назначен на този пост още от патр. Максим.


10.07.2024_14:38 | Източник: Двери на Православието 09.07.2024 |
Автор: Двери на Православието

 

Виж и https://anafora.bg/48094-2/