Снимка

 

По покана на патриаршеския екзарх, архиепископ и митрополит д-р Нифон на Търговище (Румъния), на 11 август 2024 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум взе участие в празника на св. йерарх Нифон, патриарх Константинополски и митрополит на Влашко, първият канонизиран светец на влашка земя, чиито мощи се намират в катедралата на старопрестолния румънски град. В Божествената св. Литургия, отслужена на открито, съслужиха митрополит Нифон на Търговище, Русенски митрополит Наум, митрополит Василий от Кипърската архиепископия, Ръмнишки архиеп. Варсануфий, Синайски еп. Паисий, патриаршески викарий, свещеници и дякони. Песнопенията изпълни смесения хор при катедралния храм. Митрополит Василий произнесе проповед върху прочетения евангелски откъс. След причастяването с Тялото и Кръвта Христови Русенският митрополит Наум произнесе слово, в което каза: „Апостолът на народите – свети апостол Павел – в едно от своите послания съветва юдеите, а чрез тях и всички нас, да пазим свято паметта за онези, които са ни родили във вярата, и да им подражаваме според силите си в спасителния път към Христа и Неговото вечно Царство на светлината и мира, на любовта и съвършеното богообщение: „Помнете вашите наставници, – казва той – които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7). С пълна сила тези заветни думи на апостола са валидни за събралия ни днес дивен и чуден Божи угодник и светител Нифон – архиепископ на Константинопол и Вселенски патриарх, и митрополит на Влашко, който със своето присъствие и своята дейност тук е осветил изобилно православната румънска земя, ръкополагайки епископи и полагайки с ревност всеотдайни отечески грижи за повереното му тук от Пастиреначалника Христа словесно стадо. Радостни сме да видим, че стореното от него преди пет столетия за духовното и църковното въздигане на братския православен румънски народ и днес продължава да принася изобилен плод на благочестие и святост, свидетелство за което е и това днешно истинско тържество на вярата, което имаме високата чест и удоволствието да споделим заедно с вас. Радостта на светата Румънска православна църква винаги е и наша единодействието между нашите две православни църкви и между православните ни народи е достоен за подражание пример за истинско единство в Христа в съвременния раздиран от противоречия наш свят.

Вярваме, че заветите на свети Нифон ще ни вдъхновяват и занапред в отстояването на чистотата на нашата спасителна православна вяра, с която и той живееше, като с най-скъпоценно съкровище в сърцето си, а дивното му смирение ще бъде всякога пример за подражание от всички нас, които пазим паметта му и молитвено се обръщаме към него, изпросвайки неговото небесно застъпничество пред Божия престол. По молитвите на Пресветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на свети Нифон Константинополски и на всички просияли в святост Свои дивни угодници Бог да благославя всички нас и да ни дарува Своето вечно спасение! Честит и благословен празник!“

След отпуста на св. Литургия митрополит Нифон награди двама отличници в националното оценяване, както и 17 ученици заели първи места в окръжния етап от Националната олимпиада по Религия. В празника на града взеха участие двадесет хиляди богомолци, които се поклониха на мощите на св. Нифон патриарх Константинополски и на св. Нектарий Егински донесени от манастира „Раду Вода“, Букурещ.

12.08.2024_08:43 | Източник: Българска патриаршия 11.08.2024 |
Автор: Русенска митрополия