Снимка

 

На 16 септември беше открита първата учебна година за Частното начално училище „Митрополит Неофит Видински“ в град Видин. То беше създадено по инициатива на тогава Видински митрополит, а сега Български патриарх и Софийски митрополит Даниил, и се финансира от митрополията и дарители.

През първата година обучението на учениците в новото школо ще е безплатно. Училището стартира с шестима ученици – четирима първокласници и две деца в подготвителна група.

Откриването започна с водосвет, отслужен от патр. Даниил, като в съслужение с него бяха ик. Методи Ванков и ик. Владимир Петров.

Негово Светейшество се обърна с кратко слово към присъстващите официални гости, учители, родители и деца. След като поздрави всички с откриването на новото училище, той подчерта, че образованието на съвременните ученици трябва да съдържа и знания за православното християнство, защото не можем да опознаваме света около нас, ако не се учим да го обичаме по примера на Божията любов към света. Не можем да познаваме творението, ако не познаваме неговия Творец.

Снимка

Сред гостите на празника бяха Росица Кирова – зам.-председател на Народното събрание, Ани Арутюнян – областен управител на обл. Видин, Веселка Асенова – началник на РУО-Видин, както и директорите на големите училища в града, представители на институции и медии.

Директор на новото училище е Лилия Ангелова, а екипът ѝ се състои от Аничка Петкова – начален учител, Светла Петкова – учител на предучилищна група, и Наташа Радулова – водеща следобедните занимания на децата.

През последните десет години във Видин и областта се наблюдава остър недостиг на ученици. Липсата на препитание в най-северозападната част на България принуждава младите хора да напускат региона, а така много деца се раждат и растат в чужбина. Ежегодно в по-малките населени места се закриват паралелки и цели училища. Тази година в цяла Видинска област на училище за първи път са тръгнали 535 първокласници, което е по-малко от процент от първокласниците тази година. По данни на РУО-Видин във всички 31 учебни заведения в областта учениците от 1. до 12. клас са 6 573.

Начално училище „Митрополит Неофит Видински“ е второто частно църковно училище у нас. Първото – „Св. Седмочисленици“ – започна да обучава деца през учебната 2019-2020 г. в гр. Ловеч по инициатива на Ловчански митрополит Гавриил и се финансира от митрополията. От тази година то се пренася в нова сграда и е преобразувано от начално в основно училище. През настоящата учебна година то ще обучава ученици от подготвителна група до пети клас, общо шестдесет деца, съобщи в интервю за БТА директорката Иванка Хинкова.

18.09.2024_15:41 | Източник: Двери на Православието 17.09.2024 |
Автор: Двери на Православието