Снимка

 

На 15 септември, Неделя след Въздвижение (12 Неделя след Петдесетница), Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, отслужи св. Литургия в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил по време на литургията бе ръкоположен в свещенически сан дякон Даниел Сираков от Кюстендил.

Заедно с епископ Исаак в богослужбата взеха участие протойерей Виктор Мачай, протойерей Тодор Точев, свещеник Мирослав Костов, секретар на Архиерейското наместничество, свещеник Георги Тасков, свещеник Константин Атанасов и протодякон Александър Нешев.

Песнопенията на утренята изпълниха присъстващите духовници, а литургийните – смесеният хор при храма с диригент г-жа Роза Гюрева. Молитвено участие в богослужението взеха роднини и близки на новоръкоположения свещеник и десетки енориаши.

В края на литургията епископ Исаак се обърна със слово към присъстващите, в което говори за посланията от неделното св. Евангелие. В края на пастирското си наставление владиката се обърна с напътствени слова към новоръкоположения свещеник Даниел.

„Бъди внимателен в изпълнението на своя дълг и ревностно служи! Бъди образец във вярата за паството, което ще обгрижваш. Винаги пристъпвай към св. Трапеза за извършване на св. Литургия подготвен с молитва и покаяние и извършвай Тайнствата със страх и трепет. С усърдие се труди на Господнята нива и ще имаш Божията помощ и подкрепа в служението си. Знаеш добре, че свещенослужението е призвание, а не професия, и ти доброволно си го пожелал, затова не щади сили да служиш, да благовестиш и да поучаваш човеците, които да възрастват в истинската и спасителна вяра. Пази чистотата на вярата и не се отклонявай от истинния път! Взимай пример за достойно служение Богу, най-вече от светите Апостоли и светите Отци на Христовата Църква, които са образец и опора в служението на всички ни. Бъди послушен на Бога и свещеноначалието на Светата Църква! Ще имаш трудности и изпитания в служението, но онова, което не достига, Бог го придава и онова, което е невъзможно за човеците е възможно за Бога“, каза в словото си епископ Исаак и като поздрави свещеник Даниел преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх Даниил на присъстващите духовници и вярващ народ.

Празничното богослужение завърши с тържествено многолетствие, възгласено от протодякон Александър Нешев.

Източник: Кюстендилска духовна околия

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК


20.09.2024_07:29 | Източник: Българска патриаршия 19.09.2024 |
Автор: Софийска митрополия