Снимка

 

Днес на среща с журналисти Сливенски митрополит Арсений е разказал за ремонтните дейности в епархията и по сградата на митрополията в Сливен. Постройката не е ремонтирана от дълго време и се налагат поправки на покрива, улуците, тръбите в подземието и т. н. Извършва се измазване на фасадата, както и почистване на камъка, с който е облицована сградата.

Митрополитът планира да постави в двора малък параклис, а съседната на митрополията постройка, която е собственост на църквата, да ремонтира и да превърне в културно-просветен център. Там ще се премести социалният и културно-просветният отдел на митрополията. Ще бъдат оборудвани зали за неделно училище и за всички дейности, свързани с духовната просвета сред децата и подрастващите.

Снимка

Сградата на митрополията в Сливен е построена през 1933-1939 г. по проект на арх. Захари Илиев и е паметник на културата. Миналия декември беше валидирана пощенска марка, на която е изобразена постройката.

Митр. Арсений разказа, че ремонти се извършват и в няколко храма в епархията. На 22 септември предстои освещаване на новата църква „Рождество Богородично“ в гр. Средец, Бургаска духовна околия.

Мащабни ремонтни дейности са обхванали и Поморийския манастир. Пред БТА митрополитът разказа: „Целта ни е манастирът да придобие вид, който подобава за света обител“. Владиката сподели плановете си да се изографиса манастирският храм. За целта са избрани местни зографи от Айтос, които са изписали голямата трапезария в Бачковския манастир, както и част от манастирското крило. Работа в Поморийския манастир те ще започнат в началото на зимата. „Ще бъде облагородено дворното пространство, ще бъде възобновена манастирската трапезария, ще се направят портата и оградата“ – обеща още митр. Арсений.

21.09.2024_09:05 | Източник: Двери на Православието 20.09.2024 |
Автор: Двери на Православието