Снимка

 

На 20 септември 2024 г. започна посещение на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в Православната църковна община „Св. Йоан Рилски” в Лондон, Великобритания. На 21 септември (събота), Отдание на Въздвижение, Негово Високопреосвещенство отслужи св. Литургия в гръцкия храм „Св. вмчк Пантелеймон” в квартал Хароу, Северен Лондон в съслужение със ставр. иконом Юлиян Ангелов, духовен надзорник на епархията и прот. д-р Добромир Димитров, председател на общината. Достолепният храм беше любезно предоставен за богослужението от архиепископа на Тиатира и Великобритания Никита, който винаги съдейства на българската църковна общност в нейните духовните нужди, поради доброто съработничество на архиепископа с митрополит Антоний. Храмът беше изпълнен с богомолен народ. Още от самото начало на св. Литургия присъстваха и посланика на Република България във Великобритания д-р Тихомир Стойчев и съпругата му, а също и архонта на Вселенската патриаршия г-н Борис Гюров и неговата съпруга Юлианна Гюрова.

В проповедта си митрополит Антоний говори за силата на Христовия кръст като красота на Църквата и поражение за демоните. Митрополитът наблегна на смисъла на кръста в светотайствения живот, запечатването на кръст със св. Миро и разпятието и умирането на стария човек в светото Кръщение. Той подчерта, че Възкресението е невъзможно без разпятие. В края на Литургията митрополит Антоний венча църковните настоятели Павлина и Доминик Ансти.

В следобедните часове Негово Високопреосвещенство заедно с Негово Превъзходителство посланик Стойчев извършиха оглед на новостроящата се църква „Св. Йоан Рилски” в квартал Кенсингтън. В нея на 22 септември (нeделя) беше отслужен благодарствен молебен, на който присъства голямо множество народ и представители на дипломатическия корпус. Митрополит Антоний благодари на посланик Стойчев и на предшественика му г-н Марин Райков за съдействието и съработничеството от страна на Българската държава, чиито представители са те. Наблегна, че за да се построи този храм, Министерският съвет през 2023 г. отпуска сумата от 2 300 000 лв., а през септември 2024 г. българската държава одобрява още близо 1 000 000 лв. за довършването на храма. Негово Високопреосвещенство топло благодари и на всички останали дарители, които с по-големи или по-скромни суми, а дори и с физически труд са помогнали за градежа на църквата.

Напомняме, че единствено българите в Лондон до сега нямаха православен храм, а самият факт, че толкова хора се бяха събрали на молебен е живо доказателство за нуждата от храм. Митрополитът обяви, че следващия етап, който предстои, е довършване на купола, сводовете, колонадите, мраморни подове с мозайки, мраморен иконостас с икони и дървена декорация. Молитвата на митрополита беше храмът да бъде довършен успешно и скоро всички българи на Острова да имат свой красив и достолепен духовен дом.

23.09.2024_18:39 | Източник: Българска патриаршия 23.09.2024 |
Автор: Западно- и Средноевропейска митрополия