Снимка

 

В деня, в който светата ни Църква чества Всечестния покров на светата Божия Майка, разпростряла го над православния народ и Църква, Негово преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на светата Бачковска обител, отслужи архиерейска света Литургия. Бoгослужението премина в съслужение с братята на Бачковската и Троянската обители, гостуващи клирици на православната ни Църква и с молитвеното участие на православния народ, изпълнил съборния храм на манастира.

По време на св. Литургия, в изпълнение на решение на Св. Синод на БПЦ, взето по предложение на манастирския събор, Негово преосвещенство изпълни чина на ръкоположение в йеромонашески сан на йеродякона на манастира отец Евтимий.

В коленопреклонение пред православните християни, преосвещеният епископ и свещенстващите клирици, отец Евтимий прие дара на Духа за свещенослужение чрез ръката на правоправещия епископ Сионий и в обет пред светия престол на манастирския храм сред възгласите „Достоин! Достоин! Достоин!“.

Дядо Сионий облече йеромонашеските одеяния на новоръкоположения, като с всяка тяхна част отправяше молитва за благодатното му бъдещо свещенослужение и потвърждаваше достойнството на избора.

В бащинското по дух слово към йеромонах Евтимий, Негово Преосвещенство изтъкна високата отговорност на поелия кръста на свещенството пред Бога и светата ни Църква, благодатта на дара, но и неговата тежест. Негово преосвещенство увери брат Евтимий в несъмнената незрима подкрепа на духовния свят, на светите мъченици, свещеномъченици и апостоли, и на светия патриарх Евтимий Търновски, чието име той носи.

Епископ Сионий, в знак на бащинска грижа и любов, връчи на йеромонах Евтимий икона на първомъченик и архидякон Стефан, чиято Христопреданост и посветеност винаги да бъде пред духовния му взор и пример в служението и диптих с изображения на светите архангели Михаил и Гавриил, донесен от православна Грузия, от където са били основателите и първите братя на Бачковската обител, с пожеланието благодатта и покровителството на архангелите Господни да бъдат винаги с него.

В кратка проповед дядо Сионий поздрави присъстващите с духовната радост да бъдат съпричастни на празника на Покрова на нашата небесна Покровителка и на тайнството на облачението в духа на свещенство!

В края йеромонах Евтимий прие братската прегръдка и целование на радостта на поздравяващите го и раздаде първата си анафора на верните в Христа братя и сестри.

02.10.2024_11:52 | Източник: Българска патриаршия 01.10.2024 |
Автор: Бачковска света обител