Снимка

 

На 30 септември 2024 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за благодатен успех в Технически университет – Варна, където с официалното откриване на новата академична година бяха приветствани над 1350 новоприети студенти. Събитието беше белязано от присъствието на преподаватели и специални гости от различни сектори на обществото и бизнеса. Архиереят беше придружен от свещеник Любомир Георгиев.

Сред почетните гости бяха инж. Пламен Китипов, заместник-кмет на община Варна, Елена Атанасова – представител на Министерството на образованието и науката и Елена Кенарова, началник отдел „Образование“ в Дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна. Сред присъстващите бяха също проф. д.т.н. инж. Асен Недев, ректор на ТУ – Варна за периода 1991 – 1999 г. и доктор хонорис кауза на университета проф. д-р Димитър Райков, ректор на Медицински университет – Варна, както и представители на бизнеса и институциите като Варненската търговско-индустриална камара и Стопанска камара – Варна. [1]

Митрополит Йоан поздрави ректора на висшето учебно заведение проф. д-р Драгомир Пламенов, академичното ръководство, всички преподаватели и студенти.

Негово Високопреосвещенство заяви в словото си: „Мили първокурсници, вие прекрачвате прага на едно престижно учебно заведение с повече от 60-годишна история. Виждайки цялата тази територия и всичко онова, което се е съзиждало в тези десетилетия, е ясно, че вие се вливате в един нов живот и ще се срещнете с нови преподаватели, с нови хора“.

Той благопожела всеки да има ясна представа и понятие за добро и зло и Бог да дарува благодатен успех в новата учебна година на всички възпитаници.

Почетни плакети на ТУ – Варна за висок бал бяха връчени на първокурсниците от четирите факултета на висшето учебно заведение – Факултет по изчислителна техника и автоматизация, Машинно-технологичен факултет, Електротехнически факултет и Корабостроителен факултет.

Представителният духов оркестър на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – гр. Варна представи музикални произведения пред множеството присъстващи.

[1] В: Технически университет – Варна откри новата учебна година с тържествена церемония и приветства над 1350 новоприети студенти.

Изготви: Георги Великов


02.10.2024_12:23 | Източник: Българска патриаршия 01.10.2024 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия