ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
Events on 26 юни 2018 - вторник
Events on 27 юни 2018 - сряда
27 юни
Events on 28 юни 2018 - четвъртък
Events on 30 юни 2018 - събота
Events on 03 юли 2018 - вторник
Events on 04 юли 2018 - сряда
Events on 05 юли 2018 - четвъртък
Events on 06 юли 2018 - петък
Events on 07 юли 2018 - събота
Events on 09 юли 2018 - понеделник
Events on 10 юли 2018 - вторник
10 юли
Events on 12 юли 2018 - четвъртък
Events on 13 юли 2018 - петък
Events on 14 юли 2018 - събота
Events on 17 юли 2018 - вторник
Events on 18 юли 2018 - сряда
Events on 19 юли 2018 - четвъртък
19 юли
Events on 20 юли 2018 - петък
Events on 24 юли 2018 - вторник
24 юли
24 юли 18
София
Events on 26 юли 2018 - четвъртък
Events on 28 юли 2018 - събота
Events on 30 юли 2018 - понеделник
Events on 31 юли 2018 - вторник
Events on 04 авг. 2018 - събота
Anafora.bg

…взе в Своите свети и пречисти и непорочни ръце хляба, благодари и благослови, освети, разчупи и даде на Своите свети ученици и апостоли, като каза:
Вземете, яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощаване на греховете.
Пийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет, която за вас и за мнозина се пролива за опрощаване на греховете.

Важно

СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

Снимка

 

Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение – човека, когото Той сътвори по Своя свят образ и когото предназначи да достигне и до богоуподобяването. Безбройни са Божиите дарове за нас, но най-голям и най-щедър измежду тях е дарът на Възкресението. Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение.

Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена чистота, красота и цялостност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и така проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички онези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път.

В това е и цялата наша вяра и надежда, всичкото ни упование; онази радост, която Сам Той пръв ни възвести и която никой не ще може да ни отнеме: „Радвайте се!“ (Мат. 28:9). И още: „Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата“ (Мат. 5:12). „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се“ – възкликва и апостолът на народите (Фил. 4:4), защото тази радост по своята дълбочина и своето съдържание е единствена по рода си, несравнима с никоя друга. Само с нея и само благодарение на нея ние можем да бъдем духовно здрави и цялостни. Тя е, която ни дава силите, необходими ни да преодоляваме всяко изпитание и изкушение в дните на нашия земен живот.

С Възкресението на Христа Спасителя смъртта беше потъпкана и вече няма онази власт, с която беше поробила човеците. Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта. Празният гроб в утрото на третия ден засвидетелства не само истинността на Божиите обещания, но и онова, което очаква нас – вярващите в Бога и уповаващите се само на Него, защото Бог „чрез възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива надежда“ (1 Петр. 1:3). Тази надежда е винаги с нас и в нас – чиста, светла и непомрачима. С нея и с вярата във Възкръсналия от мъртвите ние „ходим, а не с виждане“ (2 Кор. 5:7). С вяра и надежда в Бога, чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28).

Тази спасителна вяра и тази светла надежда са крепили всички праведници – още от самото начало на историята на човешкия род до днес. В епохата на Стария завет, време на съкровеното и затаено очакване, те са били известни само на малцина. Сега, след Боговъплъщението и Възкресението на Христа Господа, те са вече достояние на всекиго и на всички и само от нас зависи да се възползваме от даруваното ни от Бога спасение. Сега обаче, макар и скръбни в света (срв. Йоан. 16:33), макар и гонени заради правда и хулени, и плачещи (срв. Мат. 5:4, 10-11), макар и все още подвластни на смъртта, която по думите на свети апостол Павел е „най-последен враг, който ще бъде унищожен“ (1 Кор. 15:26), верните на Христа Иисуса живеят в предвкусване на бъдещите блага, защото както за апостола, така и за всички тях „животът е Христос“ (Фил. 1:21).

Като православни християни, от нас се очаква да живеем с ясно осъзнаване на тези основни истини на нашата спасителна вяра, които са ни необходими особено много сега, когато около нас продължава да има все още толкова много неправда, насилие и смърт. Да молим Христа, Който единствен е нашият път и истина, и живот (срв. Йоан. 14:6), да дарува Своето спасение и вечен живот на всички отминали от този свят с твърда вяра и надежда във Възкресението. Да Го молим за нашите близки, но и за нашите врагове, както Сам Той ни учи и призовава (срв. Мат. 5:44; Лука. 6:27-28, 35). Възкръсналият от мъртвите да им дарува светлина, радост и живот вечен.

Нека в този най-светъл ден Христовото Възкресение просветли всяка душа и всяко сърце, да прогони от нас всяко неверие и съмнение, отчаяние и безнадеждност, понеже ето: „Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък“ (1 Кор. 15:20).

Отечески поздравяваме с празника на Възкресението всички верни чеда на светата ни Църква, в Родината и далеч от нея, като на всички желаем светла и изобилна пасхална радост и всяко добро от Господа.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ

и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

 

НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

И НАМЕСТНИК НА ОВДОВЕЛИЯ СОФИЙСКИ ЕПАРХИЙСКИ ПРЕСТОЛ

 

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

 

ЧЛЕНОВ Е НА СВ. СИНОД :

На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН, наместник на овдовелия Сливенски еапархийски престол

Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

Русенски митрополит НАУМ

Старозагорски митрополит КИПРИАН

Видински митрополит ДАНИИЛ

Доростолски митрополит ЯКОВ


04.05.2024_19: 42 | Източник: Българска патриаршия 04.05.2024 14:27 |
Автор: Българска патриаршия

Благодатният огън бе измолен в Йерусалим

Благодатният огън бе измолен в Йерусалим

Снимка

 

В 14:13 часа българско време бе измолен Благодатният огън в Йерусалим! Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III.

Празничните богослужение за Възкресение Христово ще започнат у нас след 23:30 часа. В Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ богослужението ще започне в 23:30 ч. с отслужването на Полунощница с утреня, а след възвестяване на Христовото Възкресение и света литургия.

04.05.2024_19:37 | Източник: Българска патриаршия 04.05.2024 14:24 |
Автор: Българска патриаршия

Велика събота от Страстната седмица е днес

Велика събота от Страстната седмица е днес

Снимка

 

Велика събота от Страстната седмица е днес. Последният ден от Страстната седмица е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение.

В наше време чувствата на вярващите са различни от онази безнадеждност на апостолите в деня след петъка на Христовата смърт. Фактът на Възкресението дава друго измерение и на самата Му смърт, която не е безцелна гибел, а изкупителна жертва, както изтъква Сам Иисус: „Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“.

На днешния ден, който е последен от седмицата по еврейския календар и затова e ден на пълен покой от всякакви дейности – Христос с човешкото Си тяло бил в гроба, а Неговите ученици „поради страх от юдеите“ се заключили в една йерусалимска къща и още не можели да проумеят как е възможно да се случи всичко това. За всички тях онази събота била ден на отчаяна безпомощност. Чак до третия ден вечерта някои от тях боязливо и без особена надежда споделяли: „а ние се надявахме, че Той е Онзи, Който щеше да избави Израил…“.

Само жените около света Богородица не падали духом: подготвили още от предната вечер обичайните погребални благовонни масла, с които на сутринта след „съботната почивка“ да отидат да помажат тялото на Спасителя. И сутринта „в първия ден на седмицата“ те „много рано“, още по тъмно, отишли на гроба, където ги очаквала голямата и изключително радостна изненада на Христовото Възкресение.

Тази сутрин богослужението е посветено на древните пророчества и предобрази на Христос. След вчерашния Велики петък, който заради скръбта остава без литургия, днес се служи Василиева литургия, а вечерта няма служба, защото се очаква среднощното пасхално богослужение. Днес вярващите казват молитвените слова: „Покланяме се на Твоите страдания, Христе! Покажи ни и славното Си Възкресение!“.

04.05.2024_09:43 | Източник: БТА 04.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ МАЙ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ МАЙ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

Снимка

 

 

1 май /сряда/ – 09:00 ч. – Архиерейска Преждеосвещена света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

1 май – 18:00 ч. – Съборно отслужване на Маслосвет в столичния храм „Св. Неделя“;

2 май /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска Василиева света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

2 май – 19:00 ч. – Последования на 12-те евангелия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

3 май /петък/ – 08:00 ч. – Царски часове, вечерня с изнасяне на светата Плащаница в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

3 май /петък/ – 19:00 ч. – Опело Христово в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

4 май /събота/ – 09:00 ч. – Архиерейска Василиева света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

4 май – 23:30 ч. – Архиерейска света Литургия за Възкресение Христово – Пасха в храм-паметник „Св. Александър Невски“, гр. София;

5 май /неделя/ – 11:00 ч. – Вечерня в 1-ви ден на Възкресение Христово – Пасха в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

6 май /понеделник/ – 10:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“, гр. София, бул. „Св. Патриарх Евтимий“;

7 май /вторник/ – 10:00 ч. – Възкресение Христово – Пасха, Архиерейска света Литургия в храм „Св. апли Петър и Павел“, с. Белчин, Самоковска духовна околия;

8 май /сряда/ – 09:30 ч. Архиерейска света Литургия с освещаване на Енорийски център в храм „Св. Йоан Богослов“, гр. София, кв. „Левски Г“;

9 май /четвъртък/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай“, гр. София, кв. „Връбница“;

10 май /петък/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Богородица – Живоприемен източник“, гр. София, кв. Подуяне;

16 май /четвъртък/ – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня  с лития в храм „Св. Николай Софийски“, гр. София;

17 май /петък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Софийски“, гр. София;

19 май /неделя/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“, гр. Бухово;

20 май /понеделник/ – 18:00 ч. – Архиерейска вечерня в храм „Св. Константин и Елена“, гр. София, ул. „Одрин“ № 91;

21 май /вторник/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. равноапостолни царе Константин и Елена“, с. Гара Елин Пелин;

26 май /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в столичния храм-ротонда „Св. вмчк Георги Победоносец“;

27 май /понеделник/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в старинен храм „Св. Петка“, гр. София;

29 май /сряда/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. пр. Йеремия“, гр. София.


03.05.2024_07:43 | Източник: Софийска митрополия 28.04.2024 |
Автор: Софийска митрополия

ПОКАНА за присъствие на тържественото награждаване на Националния синодален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“ – 2024 /Срок: 10 май 2024 г./

ПОКАНА за присъствие на тържественото награждаване на Националния синодален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“ – 2024 /Срок: 10 май 2024 г./

Снимка

 

Молим до 10 май 2024 г. наградените участници в Националния синодален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия Животворящ Дух“ – 2024 да потвърдят поименно своето присъствие на тържественото награждаване. Протоколите с наградените участници са публикувани в раздел „Новини“ на Официалния сайт на БПЦ-БП.

Напомняме, че награждаването на победителите ще се състои на 19 май 2024 г. (3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици), след св. Литургия, която започва в 9,00 ч. Тържественото богослужение и награждаване ще е по традиция в храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. София. Адрес: ул. „Георг Вашингтон“ № 47 (до Лъвов мост и Женския пазар).

Също така, пак до 10 май 2024 г., молим всички ненаградени участници, желаещи лично да получат своите сертификати, да потвърдят своето поименно присъствие на награждаването в София. Сертификати се раздават на участниците в конкурса, които са ги заявили предварително пред Културно-просветния синодален отдел.

След награждаването се предвижда откриване на изложба с наградените творби в раздели „Изобразително изкуство“ и „Фотография“ в Енорийския център при храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Пак там ще се проведе и рецитал с някои от наградените творби в раздел „Литература“.

За потвърждаване на присъствие:

Срок: 10 май 2024 г.

Имейл: skpotdel@bg-patriarshia.bg

Тел.: 02/ 987 56 11 (вътр. 217); моб.: 0879 510 162

02.05.2024_09:36 | Източник: Българска патриаршия 01.05.2024 15:11 |
Автор: Kултурно-просветен отдел

Неделно училище в нашия храм

Неделно училище в нашия храм

Храм „Св. Св. Кирил и Методий“ oтправя покана към всички желаещи да посещават неделното училище към енорийския център. То ще отвори врати отново от 1 октомври, 2023 г.

Заниманията с децата започват след Св. Литургия в 10:30 и са водени от Магдалена Павлова.
Заниманията за възрастни започват в 11:30 и са водени от проф. д-р Павел Павлов.

Обучението е без ограничение във възрастта и безплатно.

От църковното настоятелство

Новини

Православна България

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН   ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ – 2024 г. Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово...

Изнасяне на светата Плащаница и Опело Христово на Велики петък в морската столица

Изнасяне на светата Плащаница и Опело Христово на Велики петък в морската столица

  На 3 май, Велики петък, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослуженията в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. С него съслужиха отците при благолепния храм с председател иконом Стефан Николов....

СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

СИНОДАЛНО ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

  Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот подари! (Тропар на Пасха) Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който...

Благодатният огън бе измолен в Йерусалим

Благодатният огън бе измолен в Йерусалим

  В 14:13 часа българско време бе измолен Благодатният огън в Йерусалим! Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III. Празничните богослужение за Възкресение Христово ще започнат у нас след 23:30 часа. В Патриаршеската...

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум

  Възлюбени в Господа чеда на Църквата Христова, Христос воскресе! Поздравът, който отново победно звучи в пресветлото утро на Пасха, предава цялото съдържание и смисъл на вярата, с която живеем и в която се спасяваме. Да, Христос наистина възкръсна от мъртвите!...

Православния Свят

Българите в Милано отбелязаха празника Вход Господен в Йерусалим

Българите в Милано отбелязаха празника Вход Господен в Йерусалим

  Българската църковна община в Милано отбеляза празника Вход Господен в Йерусалим. Св. Литургия отслужи о. Васил Василев, а българите от Милано и околностите изпълниха храма, за да участват в богослужението. В своята проповед о. Васил припомни, че Христос е...

Архиерейско посещение в Париж

Архиерейско посещение в Париж

  С радост Българската православна църковна община в Париж посрещна, по вече установена традиция, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, във връзка с празника Вход Господен в Йерусалим, свързан исторически с въвеждането  на общината ни в настоящия...

Архиерейско посещение в Коринтската митрополия

Архиерейско посещение в Коринтската митрополия

  В петък сутринта, на 26 април, ученици от „Музикалното училище на Коринт“, придружени от техните учители, посетиха Коринтската света митрополия, за да изпълнят химни от „Опело Христово“, както и да поздравят Коринтския митрополит Дионисий за настъпващия...

Великопостно оттегляне за молитва на клира на епархията ни зад океана

Великопостно оттегляне за молитва на клира на епархията ни зад океана

  Традиция вече стана ние, клириците на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, през петата седмица на Великия пост да напускаме домовете и енорийските си църкви и с благословението на епархийския архиерей за няколко дена да се оттегляме...

Русенският митрополит Наум подари на Вселенския патриарх български превод на неговата книга „Среща с тайнството“

Русенският митрополит Наум подари на Вселенския патриарх български превод на неговата книга „Среща с тайнството“

На 4 април Русенски митрополит Наум гостува на Вселенския патриарх Вартоломей в Константинополската патриаршия, където стана официалното представяне на българския превод на книгата Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието, чийто автор е патр....

Anafora.bg