ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
Events on 08 сеп. 2022 - четвъртък
Events on 10 сеп. 2022 - събота
Events on 12 сеп. 2022 - понеделник
Events on 15 сеп. 2022 - четвъртък
Events on 19 сеп. 2022 - понеделник
Events on 20 сеп. 2022 - вторник
Events on 23 сеп. 2022 - петък
Events on 26 сеп. 2022 - понеделник
Events on 28 сеп. 2022 - сряда
Events on 29 сеп. 2022 - четвъртък
Events on 30 сеп. 2022 - петък

Новини от православна България

С поредица от инициативи бяха почетени св. братя Кирил и Методий в НПГПФ

Снимка

 

Църковният празник на св. братя просветители – равноапостолните Кирил и Методий – 11 май, е от особено значение за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София. По традиция на тази дата се изпращат абитуриентите, но тъй като тази година 11 май беше неучебен ден, на 10 май с водосвет и тържество беше изпратен юбилейният випуск в стогодишната история на гимназията.

Водосветът отслужи прот. Георги Янъков от столичния храм „Покров Богородичен“. Той произнесе проповед с пастирски наставления към учениците за техния нов самостоятелен път в живота. В тази столична гимназия се набляга на духовното развитие и подкрепа на младите хора. Догодина се навършват двадесет и пет години откакто всички осмокласници в нея задължително посещават уроци по предмета Религия.

436283080 460454883129464 2587135644280792359 nВ рамките на честванията на паметта на св. братя Кирил и Методий, от 11 до 24 май, в галерия „Арт Муза“ в София беше открита, станалата вече традиционна изложба „Учителите-художници на НПГПФ“. Тя е вдъхновена също от стогодишнината на НПГПФ и  двадесетгодишнината на галерия „Арт Муза“. За откриването беше избран 15 май, който в Европа се чества като Ден на семейството. Националната гимназия  по полиграфия и фотография се възприема като едно семейство, състоящо се от ръководство, учители, служители и ученици, работещи в единомислие.Изложбата на преподавателите цели да покаже тяхното творчеството в областта на живописта, рисуването, компютърната графика, графичния дизайн, компютърната анимация, фотографията в ролята им на творчески вдъхновители за учениците. Беше изтъкнато, че и на Деня на православното семейство и християнската младеж – 21 ноември, в същата галерия беше подредена експозиция на младите таланти от гимназията. Следването на традициите и връщането в НПГПФ на бившите ученици, но вече като учители и служители, е добра тенденция през последните десетилетия. Единадесет учители от гимназията се включиха в тазгодишната изложба: Александър Сертев, Александра Илчева, Биляна Савова, д-р Боян Блажев, Иван Иванов, Милена Станков, д-р Николинка Климукова, Раймонда Пейчинова, д-р Сандра Блажева, д-р Стефан Маринов, Цветомир Крумов.436069010 409034008756695 5300495371585527707 nОтново най-новите си платна показа и секретарката Яна Стоянова, също възпитаничка на НПГПФ. Най-младите преподаватели и участници в изложбата са завършили гимназията. Това са:

Цветомир Крумов, който се представи с шест компютърни рисунки, разкриващи духовността на човека и неговия разнообразен емоционален живот. Някои от творбите му са опит за интерпретация на силата на Иисусовата молитва и са част от подготвяна самостоятелна изложба.

438101983 7410893028986708 2853723881633877828 nСпециална голямоформатна картина „Светите братя българи Кирил и Методий“ в техниката колаж експонира постъпилата на работа само преди три месеца млада учителка Александра Илчева. Дългогодишната преподавателка по живопис Милена Станков претворява в платната си атмосферата на ателието и спецификата на творческия процес.

Стефан Маринов споделя с публиката две свои фотографии от самостоятелната му изложба, преминала в Музея за история на София в края на миналата година.

Иван Иванов се изявява в сферата на графичния дизайн, а Раймонда Пейчинова – в компютърния дизайн.

Класическа живопис с импресионистични нотки виждаме в платното на Сандра Блажева.

Николинка Климукова, като преподавател по Религия, представя своя икона на Иисус Христос и демонстрира приемствеността в обучението по рисуване чрез собствените си етюди с човешки глави.

Александър Сертев, Боян Блажев и Яна Стоянова участват с платна с разнообразна стилистика на абстрактната живопис.

Четирима от учителите в гимназията имат защитена докторска степен в различни сфери на изкуството, което е доказателство за любовта им към науката, а тази любов те се стараят да предат на своите възпитаници.

На откриването на изложбата преподавателят от НПГПФ Стефан Маринов изпълни няколко произведения на пиано, а учителката по физика Маргарита Виденова се представи с оперна ария. Бившата ученичка Патра Цанкова, сега студент в Уни БИТ, поздрави гостите с народна песен. Експозицията с творби на учителите е отворена за посещение до края на м. май.

436663334 383884230663252 5211800632645662333 nГоляма група ученици на НПГПФ участваха в св. Литургия в столичния храм „Св. Кирил и Методий“ на 19 май, когато се състоя награждаването на отличените в Националния конкурс на Св. Синод „Петдесетница – Сошествие на Светия и Животворящ Дух“.

Калоян Спасов от 10. клас получи поощрителна награда за рисунка, а Александър Делчев от 9. клас спечели поощрителна награда за фотография. Творбите на наградените участници в конкурса ще бъдат включени в инициативата на Св. Синод „Деца рисуват за деца“. Със събраните в нея средства ще бъде подпомогнато детското отделение към УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Рисунката на Калоян Спасов вече е откупена и неговият творчески труд вече е част от една добра кауза.

* Снимки: авторката и Ивон Кючукова

435982137 1505262237008077 9107774298242677267 n


23.05.2024_10:33 | Източник: Двери на Православието 22.05.2024 |
Автор: д-р Николинка Климукова

 

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство се проведе в Богословския факултет (фоторепортаж)

Снимка

 

На 20 май в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе семинар, посветен на дигитализацията на църковното културно наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие“ и е част от майските дни на културата на СУ.

Целта на проявата беше, от една страна, да се проучи направеното досега в полето на дигитализацията в манастири, епархии, църковни институции и др. От друга, да се видят перспективите пред това дело и възможностите за съвместна работа на специалисти от различни области. Участници във форума бяха хора, работещи в различни сфери, но обединени от усилията да се проучи, запази и популяризира църковното културно и национално богатство, да се направи достъпно както за българите, така и за интересуващите се от чужбина.

Семинарът привлече вниманието на учени, изследователи, историци, богослови, музейни работници, архитекти, геодезисти, специалисти по новите технологии и др.

Семинарът беше открит от гл. ас. д-р Полина Спирова, която очерта темите в срещата и главните ѝ цели. Тя подчерта, че създаването на сътрудничества ще помогне на специалистите от различни научни области да работят съвместно на полето на дигитализацията на църковното наследство.

YanisФорумът започна с представяне от гл. ас. д-р Янис Каминис от БФ на СУ на проекта по Erasmus+ „Narrate – дигитализиране и описване на църковното културно богатство в манастирите и храмовете в района на Тракия“. Това е международен проект, който обединява усилията на учени от България, Гърция и Турция. БФ на СУ координира неговата дейност в нашата страна. От самото начало организаторите на проекта се съсредоточават върху съвсем нова концепция при дигитализацията на църковното наследство, отбеляза д-р Каминис. Вместо този процес да се извършва от държавни служители, академични и музейни работници, целта е да бъдат обучени и подготвени църковни кадри, които сами да обработват дигитално и да преценяват какво и как да бъде изложено в интернет от църковното наследство, което се намира под тяхна опека. Не по-малко важна цел на проекта е обаче електронното каталогизиране на църковните артефакти, за да не бъдат те обект на кражби и набези от иманяри и търговци на антики.Д-р Каминис описа етапите в дейността на проекта, както и митрополиите, с които се работи по него, и очакваните резултати при завършването му./imG 7662Д-р Вера Атанасова от Националния исторически музей в София представи дигиталната експозиция на музея и възможностите за по-пълна информация, които цифровите технологии позволяват. Тя разказа за различните устройства, използвани в НИМ: QR-кодове, витрина с прожекционни апарати, добавена реалност, екрани с кратки филми и др. Същевременно д-р Атанасова обърна внимание както на добрите, така и на отрицателните страни на дигитализацията, като подчерта, че в тази сфера има опции за развитите и подобряване.

Тя представи и опита на френските музеи и технологиите, които се използват там.

С кратка презентация беше представена дейността на д-р Татяна Николова-Хюстън от Университета в Остин, столица на щата Тексас, САЩ, сега независим изследовател, за първите опити за дигитализиране на част от ръкописите в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. Г-жа Николова-Хюстън отправя апел да се работи активно за дигитализирането на църковното културно наследство с цел неговото запазване, описване и популяризиране. Тя посочва примери за изчезване и унищожаване на ценни артефакти вследствие от бедствия, пожари, кражби, военни конфликти и други събития. Чрез дигитализацията те могат да бъдат съхранени за бъдещето, както и да бъдат достъпни за по-широк кръг изследователи от целия свят.

/imG 7700Милен Бакалов, завеждащ културно-просветния отдел на Русенска митрополия, разказа за два проекта за дигитализация на книжния фонд на библиотеката към митрополията, осъществени съвместно с градската библиотека в Русе. Сред сканираните в рамките на проекта издания са седемдесет и две стари богослужебни книги, старопечатни ценни екземпляри от музея към митрополията, местни църковни периодични издания, както и други експонати. Почти напълно е дигитализиран архивът на блаженопочиналия Български патриарх Неофит от времето, когато управляваше Русенска епархия. Продължава работата по цифровизиране на част от библиотеката на епархията и предстои да се разширят дейностите по дигитализацията на манастирското църковно наследство на Русенска митрополия.

5555Евгения Иванова, библиотекар на Рилската св. обител, която съдържа над шестдесет хиляди тома и е най-голямата органична манастирска библиотека у нас, разказа за продължаващия процес по дигитализация на ръкописите и старопечатните книги, съхранявани там. Те са над девет хиляди, а сред тях има музикални ръкописи, уникални пергаментни листове на глаголица от 10 и 11 в. и много други безценни произведения.

Г-жа Иванова показа специално оборудваното студио за дигитализация на ръкописите, разположено в хранилището на библиотеката. Тя обясни каква техника се използва за качествено заснемане на текстовете, която да щади уникалните ръкописи и книги.

Евгения Иванова обясни какви са изискванията за използване на дигиталните копия на ръкописите от манастира, какъв е достъпът до тях и сподели личното си мнение, че работата с реални ръкописи носи повече вълнение и усещане за истинско общуване с текста и неговия създател, отколкото дигитализираните копия.

Евгения Иванова разказа и за музея на Рилския манастир, чиято първоначална сбирка се датира от края на 19 в. Съвременният музей на св. обител е изграден и подреден според най-новите изисквания. Той е ремонтиран и модернизиран през 2007 г. при сегашния игумен, разказа г-жа Иванова. Освен музейната сбирка посетителите могат да разгледат други части на експозицията: иконната галерия, манастирското стопанство, етнографските гостни стаи, сбирките с етнографски артефакти, Хрельовата кула.

/imG 7716Проф. Андрей Бояджиев, ръководител на катедра Кирилометодиевистика към факултета по славянски филологии на СУ, представи работата по описване, каталогизиране и дигитализиране на библиотечния фонд на Зографската св. обител. Той разказа подробности от работата на Света гора и вълнението от общуването с древните текстове.

Участниците в семинара бяха запознати от Георги Балджиев и неговите колеги с конкретни хардуерни и софтуерни продукти за съхранение, описание и представяне пред широката публика на църковното културно наследство. Той разказа за съвместната им дейност с о. Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, свързана с идеята за създаване на информационен център в св. обител и запознаване на поклонниците и с другите манастири от т. нар. Софийска Света гора. Г-н Балджиев представи възможностите за популяризирането на дейностите на манастирите в интернет чрез социалните мрежи, онлайн-търговията на манастирски продукти, създаването на електронни игри, които да стимулират децата и младите хора да се запознаят с манастирите около София др. под. Бяха демонстрирани устройства, които могат да се използват в манастирски музейни сбирки, като холограмна пирамида, 3D-реалност с VR-очила, добавена реалност и др.

/imG 7724Г. Балджиев отбеляза големите технологични възможности, които се разкриват пред дигитализирането на църковното наследство, както и отварянето на нови европейски и регионални проекти за финансиране на тази дейност.

Участниците в семинара активно се включваха с въпроси към презентаторите, възникнаха дискусии и обсъждания. Създадоха се полезни контакти и бяха очертани нови теми за разработване.

В края присъстващите се обединиха около мнението, че темата за дигитализацията е актуална и в сферата на църковното културно наследство, а форумът в БФ на СУ даде възможност за създаване на много нови сътрудничества.

Създадените чрез дигитализацията електронни продукти могат да се използват в много сфери: от богословието, останалите науки, образованието и изкуството до туризма и търговията. Работата в това направление е в самото начало, но съвместните усилия могат да доведат до създаване на забележителни продукти, които да съхранят църковното наследство за поколенията, да дадат възможност то да бъде по-добре изучено и осмислено.

Снимки: Елена Дюлгерова

Зрителите бяха заинтригувани от презентациите:

/imG 7728

/imG 7681

444435

/imG 7732

6778

7777


23.05.2024_10:24 | Източник: Двери на Православието 22.05.2024 |
Автор: Двери на Православието

 

Празник на свв. Константин и Елена в Пловдив

Снимка

 

На 21 май Светата Православна Църква почита светите Велики царе и равноапостоли Константин и Елена. В навечерието на празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храма, посветен на св. св. Константин и Елена в старинния Пловдив.

След края на богослужбата епископ Арсений връчи дипломите за завършен курс по вероучение и църковно пеене на децата от Неделното училище при храма.

На другата сутрин архиерейската света Литургия в храма също бе възглавена от Викарния епископ.

В съслужение с него бяха: свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев, храмовото духовенство и свещеници от града.

Молитвено участие в светата богослужба взе председателят на храма свещеноиконом Петър Хубенов.

Песнопенията изпълни църковен хор с ръководител г-н Тянко Николов.

Преди началото на св. Литургия епископ Арсений пострига учениците от Неделното училище Николай Славов и Васил Терзиев за четци на Българската православна църква.

На богослужбата присъстваха кметът на Пловдив г-н Костадин Димитров, който чества деня на своя небесен покровител, кметът на район „Централен“ г-н Георги Стаменов, държавни и общински служители, общественици.

По време на причастния Преосвещеният епископ Арсений произнесе слово за празника, в което говори за особените заслуги към Христовата Църква на равноапостолния император Константин и подвига на блажена Елена.

Архиереят честити имения ден на кмета на Пловдив г-н Костадин Димитров и му поднесе в дар икона-триптих с образите на Светите архангели и Божията Майка.

Епископ Арсений връчи благодарствени грамоти на дарителите, подпомогнали обновлението на храм „Свв. Константин и Елена“ – г-н Вълкан Йовчев, г-н Иван Панов, г-н Пламен Запрянов и г-н Владимир Спасов.

Накрая Викарният епископ поздрави всички, носещи имената на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Снимки от Празнична вечерня с петохлебие

Снимки от Архиерейска света Литургия

23.05.2024_10:17 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2024 12:50 |
Автор: Пловдивска митрополия

Празник на град Пазарджик

Снимка

 

На 21 май светата Православна църква почита светите равноапостолни царе Константин и Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Пазарджик. По традиция празникът на града започна с Божествена света Литургия в едноименната църква в града, която на този ден отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай светата богослужба бе възглавена от архимандрит Максим.

След Литургията митрополит Николай заедно с Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, кмета на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджишка област г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, началникът на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров и първенци на града поведоха традиционното литийно шествие до Централния площад, където Владиката отслужи благодарствен молебен по случай празника на града.

В съслужение с митрополита бяха: Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков, архимандрит Максим, йеромонах Петър Еремеев – клирик на Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска епархия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Василий Кашоров, свещеник Спас Дичев и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор с диригент протопсалт Георги Радев.

След молебена Високопреосвещеният митрополит Николай отправи своя архипастирски благослов, като поздрави жителите на Пазарджик с празника на града и изрази голямата си радост, че е в този празничен ден е сред тях, благопожелавайки им благоденствено и мирно житие.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

Снимки

23.05.2024_10:11 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2024 12:45 |
Автор: Пловдивска митрополия

Литийно шествие и богослужения за празника на св. Георги Софийски Най-нови /26 май (неделя), 09:00 ч/

Снимка

 

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, празникът на родения и пострадал мъченически за Христовата вяра в столицата св. Георги Софийски Най-нови ще бъде тържествено отбелязан, със следната програма:

25 май (събота), 17:00 ч. – Вечерня в параклис „Св. Георги Софийски Най-нови“, след която (ок. 18:00 ч.) ще се проведе литийно шествие от параклиса до гроба на светеца зад олтара на храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“.

26 май (нeделя), 09:00 ч. – Архиерейска св. Литургия в храм-ротонда „Св. Георги Победоносец“.

Заповядайте!

23.05.2024_10:06 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2024 11:45 |
Автор: Софийска митрополия

Обновление на храм „Възнесение Господне“, с. Крайници, общ. Дупница

Снимка

 

На 21 май 2024 г., в деня, когато Църквата отдава почит на св. равноапостолни императори Константин и Елена, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, извърши чина на обновление на храм „Възнесение Господне“, с. Крайници, Дупнишка духовна околия, и оглави архиерейска св. Литургия.

В празничната богослужба съслужиха ставрофорен иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, протойерей Архангел Ваклин, протойерей Радослав Ваклин, протойерей Димитър Айдаров, протойерей Димитър Филибев, протойерей Иван Айдаров, свещеник Георги Гелов и дякон Даниел Сираков от Кюстендил. Преди началото на Литургията бе извършено обновлението на храма, а след това за четец и певец бе подстриган Божият раб Христо Паскалев.

Песнопенията по време на утринното богослужение и светата Литургия огласиха свещеник Добри Добрев и адв. Евтим Малоселски.

Молитвено участие в св. служба взеха зам.-кметът на Община Дупница Валентина Караганова, кметът на с. Крайници Десислав Начов, кандидат-народни представители, представители на институции от Дупница, православни християни, жители и гости.

В края на св. Литургия епископ Исаак отправи слово към вярващите, в което говори за делото на св. равноапостолни Константин и Елена, за ревността и любовта им към Бога. Епископ Исаак поздрави предстоятеля и Църковното настоятелство на храма за трудовете им, които полагат за благолепието на Божия дом, и изказа благодарност от името на ръководството на Софийска света митрополия към всички, които са дали своята лепта за да стане възможно обновлението на храма. Викарният епископ поздрави духовниците и вярващите от името на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, преподавайки им неговия архипастирски благослов. Накрая бе изпято многолетствие, огласено от дякон Даниел Сираков.

Текст: Дупнишка духовна околия
Снимки: Калин Найденов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

23.05.2024_10:03 | Източник: Българска патриаршия 22.05.2024 10:41 |
Автор: Софийска митрополия

Честваме паметта на свети Михаил, Синадски епископ

Снимка

 

Свети Михаил живял през VIII-IХ век. Произхождал от знатно семейство от град Синада, област Фригия, Мала Азия. Усърдно изучавал свещените науки, а след това отишъл да продължи обучението си в Цариград. Там се запознал с известния духовник Теофилакт, после Никомидийски епископ.

Двамата се подвизавали няколко години в манастир край Черно море, основан от патриарх Тарасий. Сам патриархът оценил добродетелния живот и високото им образование, и ги ръкоположил за свещеници. По-късно Теофилакт бил избран за епископ на Никомидия, а Михаил – за епископ на Синада.

И в това свое служение Михаил се отличил с усърдна и самоотвержена работа. Бил смел борец за православната вяра, проповядвал, наставлявал и помагал на бедните, болните и слабите. Когато император Лъв Арменец обявил гонение срещу почитателите на светите икони, Михаил смело се противопоставил на тези действия на самодържеца. Заедно с Теофилакт Никомидийски и още няколко епископи отишли в двореца и изобличили императора еретик заради подкрепата му за иконоборството. Разяреният император заповядал да ги заточат в различни части на страната.

Свети Михаил не престанал да изобличава еретиците, но заплатил за това с изгнание до края на живота си. Упокоил се далече от своето паство в 818 г.

23.05.2024_07:40 | Източник: БТА 23.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Архиерейска вечерня в столичния храм „Св. св. Константин и Елена“

Снимка

 

На 20 май, в навечерието на празника на светите равноапостолни цар Константин и неговата майка Елена, в едноименния столичен храм бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, вечерното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Дилян Цветков, предстоятел на храм „Св. прор. Илия“ в кв. Княжево, протойерей Иван Иванов, предстоятел на празнуващия храм, протойерей Георги Янъков, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха ръководени от г-н Станислав Цеков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на събралите се във възобновяващия се храм християни. След това владиката извърши пострижение за четец и певец на младия Божидар, който ще помага на свещенослужителите в храма.

Преди да раздаде петохлебието лично на всички присъстващи, епископ Поликарп ги поздрави с настъпването на храмовия празник и с Христовото възкресение, което споменаваме ежедневно до Възнесение Господне, а о. Иван благодари на владиката и чрез него на митрополит Григорий за архиерейската вечерня.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Димитър Цонков

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

21.05.2024_10:03 | Източник: Българска патриаршия 21.05.2024 14:22 |
Автор: Софийска митрополия

Честваме паметта на свети мъченик Василиск и на свети княз Йоан Владимир Български

Снимка

 

Свети Василиск бил племенник на великомъченик Теодор Тирон. Пострадал мъченически за християнската си вяра заедно с Евтропий и Клеоник, но бил посечен с меч подир тях.

Мъченията, на които той бил подложен, се придружавали от най-поразителни чудеса, за което свидетелства техният очевидец свещеномъченик Евсигний. Мъченик Василиск завършил земния си път при управлението на император Максимин в 308 г.

Свети княз Йоан Владимир Български управлявал областите Зета и Далмация. По природа той бил силно вярващ, миролюбив и добродетелен човек. Във война с българския цар Самуил, който управлявал Западната българска държава, Йоан Владимир бил взет в плен, но Самуил го оженил за своята дъщеря Теодора Косара и го върнал на неговия престол като български васал. След трагичната смърт на цар Самуил в 1014 г. се възцарил синът му Гаврил Радомир, но неговият братовчед Иван Владислав го убил и заел престола. Поради страх от отмъщение или от законните права на Йоан Владимир, Иван Владислав го поканил при себе си уж за мирни разговори.

Кроткият Йоан Владимир приел поканата, но Иван Владислав още при самото пристигане в столицата изпратил убийци да му отсекат главата. Светият мъченик се строполил с посечената си глава в ръце при входа на близката църква и предал на Господ светата си душа на 22 май 1016 г. Жена му отнесла тялото в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама завършила живота си като монахиня в пост и молитва. След две години убиецът Иван Владислав умрял от внезапна страшна смърт. Нетленните мощи на светия княз Йоан Владимир, прославени с извършване на много чудеса, днес са в катедралата на Албанската православна църква в Тирана.

22.05.2024_09:46 | Източник: БТА 22.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Български митрополити съслужиха с представители на автокефалната ПЦУ (обновено)

Снимка

Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей оглави днес, в Неделята на мироносиците, св. Литургия, която според местната традиция беше отслужена в ставропигиалния манастир „Балъклъ“. Заедно с патриарха служиха архиереи от патриаршията, както и митрополити и епископи от  България и Украйна – представители на автокефалната Православна църква на Украйна.

Досега български архиереи не бяха съслужили с епископи на ПЦУ. В богослужението участваха Пловдивски митрополит Николай, Старозагорски митрополит Киприан и Доростолски митрополит Яков, а от украинска страна – Белоцерковски митрополит Евстратий (Зоря). Заедно с тях съслужиха Велички епископ Сионий, Смоленски Висарион и Борисполски епископ Авраам от ПЦУ.

Снимка

Патр. Вартоломей в словото си след литургията изрази своята радост от участието в днешното съслужение на архиереи на двете църкви на България и Украйна: „Знак за вечното присъствие на Господ сред нас е събирането с братята архиереи от две възлюбени дъщери на Константинополската църква, а именно от автокефалните църкви на България и Украйна. Вашето присъствие, преосвещени братя, в дворите на общата майка-църква е повод за голяма радост за нас, защото показва, че нейните трудове не са били безплодни“.

На службата молитвено присъстваха и други архиереи на Вселенската патриаршия, между които старшите митрополити Халкидонски Емануил и на Принцовите острови Димитрий, и др., както и клирици от България, Украйна и Гърция. В храма присъстваха и посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, генералният консул на Гърция в Истанбул с ранг посланик Константин Кутрас, генералният консул на Украйна Роман Недилски. Като членове на българската делегация присъстваха и Радомир Чолаков, народен представител от политическа партия ГЕРБ, Здравко Димитров, бивш кмет на Пловдив, понастоящем назначен за отговорник за църковните имоти на митрополията, и Борис Калибацев, бизнесмен, и др.

Вселенският патр. Вартоломей огласи, че е бил поканен от наместник-председателя на Св. Синод на БПЦ Врачанския митр. Григорий да присъства на патриаршеския избор, както и на интронозацията на новия патриарх: „Вчера получих любезно писмо от брата-наместник Врачанския митрополит Григорий, който от името на цялата Света църква на България ме покани да присъствам на избора и интронизацията на новия предстоятел на сестринската Църква на България. Израз на голяма любезност от Ваша страна е да поканите лично Вселенския патриарх в един исторически момент от живота на Вашата Църква“.

Пловдивският митр. Николай определи визитата така: „Това беше момент с голямо духовно значение, знак за добрите отношения и любовта между двете сестрински църкви“.


21.05.2024_12:53 | Източник: Двери на Православието 19.05.2024 |
Автор: Двери на Православието