ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
Events on 14 май 2024 - вторник
Events on 15 май 2024 - сряда
Events on 16 май 2024 - четвъртък
Events on 20 май 2024 - понеделник
Events on 23 май 2024 - четвъртък
Events on 27 май 2024 - понеделник
Events on 29 май 2024 - сряда
Events on 30 май 2024 - четвъртък
Events on 31 май 2024 - петък
31 май
Events on 01 юни 2024 - събота
Anafora.bg

…взе в Своите свети и пречисти и непорочни ръце хляба, благодари и благослови, освети, разчупи и даде на Своите свети ученици и апостоли, като каза:
Вземете, яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощаване на греховете.
Пийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет, която за вас и за мнозина се пролива за опрощаване на греховете.

Важно

Беседа в Софийска митрополия „Светият Дух и участието в богослужението“ /17 юни/

Беседа в Софийска митрополия „Светият Дух и участието в богослужението“ /17 юни/

Снимка

 

На 17 юни, понеделник от 18:30 ч., в Софийската св. митрополия ще се проведе последната за този сезон беседа в Обучителния център. Тя ще бъде от дискусионния цикъл „Православните богослужения“, на тема „Светият Дух и участието в богослужението“.

Водещи ще бъдат протойерей Сава Кокудев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, и свещеник Любомир Янъков.

Заповядайте!

+++

Беседите в Обучителния център на Софийската св. митрополия се провеждат всеки понеделник от 18:30 ч., на четири тематични цикъла:

+ „Светите отци и съвремието“ – четене и обсъждане на душеполезни слова от светиите;
+ „Православните богослужения“ – смисъл и символика на вечернята, утренята, литургията, тайнствата;
+ „Изграждане и опазване на семейството“ – срещи за духовна и психологическа подкрепа;
+ „Живата история на Църквата“ – разкази за свети места и събития от миналото с отражение в духовния живот днес.

Обучителният център на Софийска митрополия се намира на ул. „Съборна“ № 11, вратата вдясно от входа на старинната църква „Св. Петка“, по стълбите на последния етаж.

Записите на беседите се излъчват в сряда, петък и нeделя от 18:00 ч. в ефира на православно радио „Епархийски глас“ на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/ . Архивните издания са достъпни също така в каналите на „Епархийски глас“ в Youtube и Spotify.


14.06.2024_18:27 | Източник: Българска патриаршия 14.06.2024 12:19 |
Автор: Софийска митрополия

 

Честваме паметта на свети пророк Елисей и на свети патриарх Методий Цариградски

Честваме паметта на свети пророк Елисей и на свети патриарх Методий Цариградски

Снимка

 

Пророк Елисей живял около 900 г. преди Христос. Той бил ученик на свети пророк Илия и негов приемник в пророческото служение.

Когато Бог се явил на Илия на планината Хорив и му поръчал да помаже (с елей, т.е. да постави) вместо себе си пророк, той направил това над Елисей, Сафатов син. Пророк Илия видял усърдието на своя ученик и преди да си замине от този свят, му казал: Искай, каквото желаеш да ти направя, преди да бъда взет от тебе!

Елисей отвърнал: Духът, който е в тебе, да бъде двойно върху мене! Мъчно нещо искаш – му казал Илия, но изпълнил молбата на своя приемник.

Оттогава Елисей ревностно се отдал на пророческо служение, като наставлявал във вярата израилския народ и чрез многобройни чудеса показвал Божията сила. Народът виждал в Елисей Божи пратеник, назидавал се от неговите слова и, когато го слушал, изоставял служението на езическите богове. Всичко това е описано в Библията, Четвърта книга царства. Елисей умрял в дълбока старост.

Свети Методий е роден в град Сиракуза, Сицилия, и живял през VIII-IX век. На младини приел монашество и се подвизавал в манастир. Цариградският патриарх Никифор оценил качествата му и го взел в столицата.

Методий се проявил като смел бранител на иконопочитанието, но заради това бил изпратен от властта на заточение, където престоял седем години. Императрица Теодора, майка на непълнолетния Михаил III и регент, освободила от заточение Методий и той бил избран за патриарх. По негово време в Цариград бил свикан събор, на който е утвърдено иконопочитанието.

След седмица, в първата нeделя от Великия пост, патриарх Методий тържествено внесъл иконите в храма и написал песнопение в тяхна чест. Оттогава на този ден се чества Неделя на православието. Свети Методий, този велик изповедник на вярата, починал в 846 г.

14.06.2024_14:20 | Източник: БТА 14.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Престави се в Господа протойерей Андрей Николов Иванов

Престави се в Господа протойерей Андрей Николов Иванов

Снимка

 

С прискърбие съобщаваме, че след продължително боледуване се престави в Господа Негово Всеблагоговейнство протойерей Андрей Николов Иванов.

Той е роден на 9 декември 1951 година в град Силистра. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон, а седмица по-късно – на 23 март 1975 г., е ръкоположен за свещеник. С духовното отличие „протойерей“ е отличен на 16 декември 1997 г.

В продължение на 49 години свещеническо служение протойерей Андрей обгрижва енории в град Варна и Варненска духовна околия, сред които храм „Св. Петка“, старинен храм „Успение Богородично“, храм „Св. Атанасий“ в квартал „Виница“ и други.

През изминалите десетилетия, близо четвърт век, отец Андрей полага грижи за поверената му енория при храм „Св. св. Константин и Елена“ в село Климентово, което служение изпълнява до упокоението му.

Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия изказва искрени съболезнования на близките и роднините на протойерей Андрей Иванов.

Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои! Амин!

12.06.2024_11:46 | Източник: Българска патриаршия 10.06.2024 16:27 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия

Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения /11-22 юни/

Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения /11-22 юни/

Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова
Снимка
Св. Никифор Прокажения- икона
Велико Търново, 10.06.2024 10:06 (БТА)

 

Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения, съобщиха организаторите.

Мощите ще пристигнат първо в Габрово на 11 юни в храм „Успение Богородично“. Във Велико Търново на 16 юни, светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще престои през целия ден изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а вечерта часа ще бъда отслужен молебен за здраве. За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайния светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за едно чудо е споделил години след смъртта на св. Никифор, неговото духовно чедо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и парализиран от проказата светия, като една нощ се усъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Втурнал се натам изплашен да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно учудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва.

Ето и програмата по градове:

11 юни (вторник) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Габрово, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, автор монах Симон Светогорец.

12 юни (сряда) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Горна Оряховица, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

13 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Св. Димитър“ в Лясковец, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

15 юни (събота) – посрещане на иконата в храм „Св. Илия“ в Севлиево, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

20 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Рождество Богородично“ в Павликени, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

21 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Св. Параскева“ в град Левски, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

22 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Преображение Господне“ в Свищов, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнен.


10.06.2024_10:27 | Източник: БТА 10.06.2024 10:06 |
Автор: Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

Снимка

 

2

2 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

8 юни /събота/ – 09:00 ч. –  Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София – Три месеца от блажената кончина на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит;

9 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, гр. София, ул. „Опълченска 112“;

11 юни /вторник/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия;

12 юни /сряда/ – 09:00 ч. – Отдание на Пасха – Архиерейска света Литургия в храм „Рождество Христово“, гр. София, жк. „Младост“;

12 юни – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Свети Спас“;

13 юни /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Възнесение Господне“, гр. София. (Срещу Румънското посолство);

14 юни /петък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. пр. Илия“, гр. София, кв. Княжево;

16 юни /неделя – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. София“, гр. София;

19 юни /сряда/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Самоков, Самоковска духовна околия;

20 юни /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Наум Охридски“, гр. София, кв. „Дружба“;

23 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Петдесетница – Архиерейска Света Литургия в храм „Св. Троица“, гр. София, кв. „Гео Милев“;

24 юни /понеделник/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух“, гр. София, кв. „Надежда“;

27 юни /четвъртък/ – 12:00 ч. – Освещаване на параклис „Св. апли Петър и Павел“, над с. Сестримо, местността „Чаира“, Ихтиманска духовна околия, ;

28 юни /петък/ – 10:00 ч. – Освещаване на параклис „Св. апли Петър и Павел“ в с. Златуша, общ. Божурище;

28 юни – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел“;

29 юни /събота/ –  09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. апли Петър и Павел“, гр. София, ул. „д-р Калинков“ 27.


31.05.2024_13:14 | Източник: Софийска митрополия 30.05.2024 11:56 |
Автор: Софийска митрополия

 

ВЪЗВАНИЕ

ВЪЗВАНИЕ

Снимка

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Предстоят ни съдбоносни избори за Патриарх на родната ни БПЦ, както и държавни избори.

Обръщаме се към всички, които желаят молитвено да подкрепят нашата св. Църква и Родина.

Нека всеки ден от днес до 30 юни прочитаме Молебния канон към Пресвета Богородица.

Господ Бог по Нейните всесвяти молитви да ни прости и помилва, да излее Своята Божествена милост към нашата родна св. Църква и към нашия народ.

Ловчански митрополит Гавриил

Неврокопски митрополит Серафим

Видински митрополит Даниил 

27.05.2024 г.


27.05.2024_23:54 | Източник: Българска патриаршия 27.05.2024 17:27 |
Автор: Ловчанска митрополия

 

Неделно училище в нашия храм

Неделно училище в нашия храм

Храм „Св. Св. Кирил и Методий“ oтправя покана към всички желаещи да посещават неделното училище към енорийския център. То ще отвори врати отново от 1 октомври, 2023 г.

Заниманията с децата започват след Св. Литургия в 10:30 и са водени от Магдалена Павлова.
Заниманията за възрастни започват в 11:30 и са водени от проф. д-р Павел Павлов.

Обучението е без ограничение във възрастта и безплатно.

От църковното настоятелство

Новини

Православна България

Архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на църквата „Възнесение Господне“ в с. Голям извор

Архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на църквата „Възнесение Господне“ в с. Голям извор

  Четиридесет дни след Своето Възкресение Господ Иисус Христос се явявал на Своите ученици, като ги утвърждавал във вярата и изяснявал Божието откронеие и истините за Царството Божие. На четиридесетия ден след Пасха , когато Апостолите били на молитва, в очакване...

УДОСТОЯВАНЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА РУСЕ”

УДОСТОЯВАНЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА РУСЕ”

  На 14 юни 2024 г. в Община Русе се състоя тържествена церемония за удостояването на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум със званието „Почетен гражданин на Русе”. След връчването на Грамотата и ювелирен нагръдник от кмета г-н Пенчо Милков и г-н...

Беседа в Софийска митрополия „Светият Дух и участието в богослужението“ /17 юни/

Беседа в Софийска митрополия „Светият Дух и участието в богослужението“ /17 юни/

  На 17 юни, понеделник от 18:30 ч., в Софийската св. митрополия ще се проведе последната за този сезон беседа в Обучителния център. Тя ще бъде от дискусионния цикъл „Православните богослужения“, на тема „Светият Дух и участието в богослужението“. Водещи ще бъдат...

Храмов празник отбеляза столичният храм „Възнесение Господне“

Храмов празник отбеляза столичният храм „Възнесение Господне“

  Днес честваме големия Господски празник Възнесение Христово. Празникът, който е четиридесет дни след Възкресение Христово, известен още като Спасовден, е особено почитан от християните. Той носи ясна надежда, че Христос е Спасителят, Който идва да спаси...

Празник в Лозенския манастир „Възнесение Господне“

Празник в Лозенския манастир „Възнесение Господне“

  На 12 юни, в навечерието на Господския празник Възнесение Христово, в Лозенския манастир „Свето Възнесение Господне“ край София бе отслужена архиерейска вечерня и тържествено бе дадено началото на честването на храмовия празник на светата обител, наричана още...

Православния Свят

Главиницкият еп. Макарий беше почетен гост на честване на Богословския факултет в Букурещ

Главиницкият еп. Макарий беше почетен гост на честване на Богословския факултет в Букурещ

  Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, взе участие в честването на 20-годишнина от завършването на неговия випуск в Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан“ на Букурещкия университет. Той е единственият епископ (засега) сред...

Начало на официалната визита на Техни Високопреосвещенства Пловдивски митрополит Николай и Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний в ОАЕ

Начало на официалната визита на Техни Високопреосвещенства Пловдивски митрополит Николай и Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний в ОАЕ

  С благословението на Негово Блаженство Антиохийския патриарх Йоан Х и по решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 15 юни (събота) от 10:00 часа ще бъде отслужена първата света литургия на български език в храма на Антиохийската православна църква “Св. Благовещение” в...

Старозагорски митрополит Киприан взе участие в канонизацията на св. Спас и Спаса Вишенски в Охрид

Старозагорски митрополит Киприан взе участие в канонизацията на св. Спас и Спаса Вишенски в Охрид

  На 9 юни в катедралния храм „Света Софѝя“ в Охрид беше извършена канонизация на Спаса и Спас Вишенски, които бяха вписани в диптиха на светците на Православната църква в Северна Македония. Архиерейската св. Литургия оглави предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан в...

Московска патриаршия няма да съслужи с българските йерарси, съслужили с украински епископи от ПЦУ

Московска патриаршия няма да съслужи с българските йерарси, съслужили с украински епископи от ПЦУ

  На последното си заседание Св. Синод на Московска патриаршия е изслушал доклад на Волоколамски митрополит Антоний за богослужението в Неделя на мироносиците на български йерарси с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и представители на Православната...

Чествания за 24 май се проведоха в Рим

Чествания за 24 май се проведоха в Рим

  По установена вече традиция 24 май, Денят на св. братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се чества и в Рим, където делото на славянските първоучители получава благословението на папа Адриан. Тази година се...

Anafora.bg