ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
Events on 07 май 2024 - вторник
Events on 14 май 2024 - вторник
Events on 15 май 2024 - сряда
Events on 16 май 2024 - четвъртък
Events on 20 май 2024 - понеделник
Events on 23 май 2024 - четвъртък
Events on 27 май 2024 - понеделник
Events on 29 май 2024 - сряда
Events on 30 май 2024 - четвъртък
Events on 31 май 2024 - петък
31 май
Events on 01 юни 2024 - събота

Новини от православна България

Последование на Жениха II част в Пловдив

Снимка

 

На Велики Понеделник, вечерта на 29 април, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе отслужено Последованието на Жениха, което възглави Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита.

Красивите песнопения изпълниха викарният епископ, свещениците и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

По време на Утренята, която се полага в тези дни да се отслужва вечерта, Преосвещеният епископ Арсений прочете и Синксара, духовно четиво в което се изяснява смисъла и значението на богослужението и предложената тема за 10-те девици, която е в основата на тропара на утренята „Ето Женихът идва“.

При запяването на светилния “Чертог Твой вижду…” от светия Олтар бе изнесена иконата с образа на Страдащия Спасител, бе поставена в средата на храма за поклонение.

Преосвещеният епископ Арсений, всички духовници и боголюбивите миряни след третото изпяване на светилния “Ето Женихът идва…” се поклониха пред иконата на Жениха.

Снимки

01.05.2024_15:00 | Източник: Българска патриаршия 01.05.2024 12:10 |
Автор: Пловдивска митрополия

Последование на Жениха III част в Пловдив

Снимка

 

Вечерта на Велики Вторник – 30 април, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив бе отслужено третото и последно за Страстната седмица Последование на Жениха. Бoгослужението възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Прекрасните песнопения изпълниха Високопреосвещеният митрополит Николай с духовенството и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На утренята на Велика Сряда, която се отслужва по канон вечерта на Велики Вторник, Светата Църква възпоменава помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената-грешница, както и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да предаде Божествения Учител.

Кулминацията на богослужението бе изнасянето от св. Олтар на иконата на Страдащия Спасител, при което верният Божи народ, изпълнил докрай митрополитския храм, коленичи благоговейно. На Честния образ на Господа Иисуса Христа се поклони най-напред митрополит Николай, после всички духовници и боголюбивите миряни.

Пред иконата на Жениха, Владиката и певците изпяха “Славата” на стиховните стихири, забележителното църковно песнопение на монахиня Касиана – изключителното по своята поетичност произведение на монахиня Касиана.

Снимки

01.05.2024_14:53 | Източник: Българска патриаршия 01.05.2024 12:00 |
Автор: Пловдивска митрополия

Кампанията за спасяване от разруха на най-стария храм в Ямбол – „Св. Троица“, продължава

Снимка
Снимка: Мира Безус/БТА
Ямбол, 01.05.2024 13:30 (БТА)

 

Продължава кампанията за спасяване от разруха на най-стария храм в Ямбол „Св. Троица“, която тече вече седма година. В момента се извършва спешен ремонт на църквата, но за цялостен са необходими над 500 хил. лева. Църковните настоятели Ивелина Господинова, Васко Стоянов и Елка Добрева изказаха благодарност към всички дарители през годините с пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол.

От началото на тази година са събрани близо 10 хил. лева. Половината от сумата е от поредния благотворителен базар на Цветница, а останалите са от дарения. Стотици са се отзовали до момента, всеки със своята лепта. Сред тях са както миряни от Ямбол и кметът Валентин Ревански, така и хора от страната. Материали и безвъзмезден труд са дарили строителни фирми, архитекти, проектанти, строителен надзор, разказаха църковните настоятели.

За седем години в кампанията за храма са събрани 130 хил. лева. Със 120 хил. от тях преди около месец започна частичен външен ремонт на храма – на покрива, фасадата, подмяна на настилката в двора и канализацията. Необходима е обаче и реставрация на пострадалите от влагата иконописи, ремонт на пода и тавана, на рушащата се камбанария и затова кампанията продължава.

Църквата „Св. Троица“ се намира в най-стария ямболски квартал – „Каргон“. Според историци датира от 17-и век, като е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 г. По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски, наричани от историците „петте дни на ужаса в Ямбол“. Съграден е отново през 1884 г. Иконописите са дело на майстор Цоньо от Тревненската школа.

Именно от църквата „Света Троица“ идва началото на празника на Ямбол – Свети Дух. В двора на храма през 1862 г. е погребан видният ямболски възрожденец – Ради Иванов Колесов, който е бил учител във взаимното училище в храма.

01.05.2024_14:16 | Източник: БТА 01.05.2024 13:30 |
Автор: Кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус

ОБНОВЕНА Остров Света Анастасия представя изложба на икони по повод 10-годишнината от своето благоустройство

Снимка
Снимка: Асен Тонев/БТА, архив
Бургас, 22.04.2024 15:03 | ОБНОВЕНА 01.05.2024 10:00 (БТА)

 

Бургаският остров Света Анастасия кани жителите и гостите на града на изложба с икони от Тошко Вачев и Джанета Русева. Експозицията се осъществява във връзка с отбелязването на 10 години от благоустройството на острова и посрещането на неговите първи туристи, съобщават от пресцентъра на Община Бургас, която е собственик на острова.

Изложбата се открива днес. Тя ще бъде разположена в преддверието на островния параклис, където ще остане до края на летния сезон.

Иконописецът Тошко Вачев е единственият бургазлия, роден в един от символите на града – построената през 1903 г. „Кула на фаропазача“, която в миналото е била централен вход на пристанище Бургас, гласи още съобщението. Творческият път на художника започва преди 28 години, в които Вачев има създадени над 1000 икони, част от които са дарени на различни каузи.

Джанета Русева е възпитаник на школа по батик, а между 2012 и 2015 година изучава специалност „Иконопис и стенопис” в школа за византийска иконопис и стенопис в Атина. Член е на „Юнеско – Атина за изкуство и култура“, както и на Дружеството на бургаските художници и на Българското иконографско сдружение.

Както БТА съобщи, от началото на тази година сред най-новите атракции край острова са мраморни параклис и статуя с човешки ръст на света Анастасия Фармаколитрия. Тя бяха поставени от клуб „Приятели на морето“ на морското дъно на около 15 метра дълбочина и на около 400 м. североизточно от остров Света Анастасия. Атракцията е насочена към любителите на гмуркането с подходяща техника.

БТА припомня, че остров Света Анастасия е собственост на община Бургас и бе реставриран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“: „Културно – историческото наследство на остров „Света Анастасия“ и гр. Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“. Островът за първи път посрещна туристи през лятото на 2014 г.

01.05.2024_14:10 | Източник: БТА 01.05.2024 10:00 |
Автор: Мая Стефанова

На Велика събота деца ще боядисат 1800 яйца в манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали

Снимка
Снимка: Валентина Стоева/БТА
Кърджали, 30.04.2024 12:35

 

За поредна година децата на Кърджали ще се съберат в двора на средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“, за да боядисват великденски яйца. Това каза за БТА отец Николай Величков, свещеник при храма.

Тази година яйцата са 1800, малко повече от предходната, когато броят им бе около 1500, а в боядисването се включиха над 200 деца от града, не само от Неделното училище.

Отец Николай изказа благодарност за това, че отново има спомоществователи, пожелали да осигурят и подарят яйцата.

„В 10:00 часа в събота очакваме децата на Кърджали да дойдат в храма – там, където е редно да се сложи такова подобно начало – боядисването на яйца. Има едно условия и то е, че яйцата, които боядисат трябва да си ги вземат за вкъщи, заедно с подаръци, които ще им подготвим за тържественото посрещане на празника.“, каза отец Николай.

Той припомни и какво се прави на Велика събота и по-точно за кратката вечерна служба от 23:30 часа, която протича в порядъка – изнасяне на Благодатния огън от Светия олтар, раздаване на миряните и излизане извън храма.

„Трябва да знаем, че Възкресението се възвестява извън дома господен, извън храма“, подчерта отец Николай. Той допълни, че смисълът е да се възвести Възкресението отвън и с литийно шествие да се отслужи Светата божествена литургия, което свещенодействие обаче няма символиката и задължителен елемент да се обикаля един или много пъти храма.

Свещеникът обърна внимание и на Разпети петък. „Искам изрично да вмъкна, че на този ден не се поздравяваме с честит празник, което означава, че все едно се поздравяваме, че сме разпънали Христос, а идваме съкрушени в храма и не просто за да минем под масата, а коленопреклонно, чинно да се поклоним на гроба на Господ и Иисус Христос, върху който гроб е поставено неговото тяло, в образ на плащеницата“.

01.05.2024_14:03 | Източник: БТА 30.04.2024 12:35 |
Автор: Кореспондент на БТА в Кърджали Валентина Стоева

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Снимка

 

Велика сряда от Страстната седмица е днес. Във Велика сряда отдаваме почит не на личност, а на покаянието на една безименна жена, която в евангелието е определена като грешница. Тя била докосната от проповедта на Иисус Христос, разкаяла се за греховете си и от благодарност помазала с миро (скъпо благовонно масло) нозете на Учителя малко преди Неговите страдания и спасителна смърт на кръста.

В този ден си спомняме и за предателството на Юда Искариот, който присъствал на това действие на жената, но вместо да се трогне от душевния й прелом, той замислил предателство.

Тези две събития станали след влизането на Спасителя в Йерусалим. Юда, щом видял да се разлива щедро скъпото миро, отбелязал, че то можело да се продаде за голяма сума пари, които да се раздадат на сиромаси. Странното в тези два свързани случая е, че грешната жена постъпила правилно, защото стигнала до съзнанието за нуждата от покаяние и го изразила с помазването на нозете на Христос. Гостоприемството изисквало да се даде на госта вода да измие нозете си след пристигане. А тя вместо с вода измила нозете Му със скъпо миро.

Домакините преди това са предложили вода на Иисус да си измие нозете, но тук е важен символът: жената в разкаянието за греховете си (според преданието тя била блудница) чрез помазването кани Спасителя да влезе гост в душата й и да я очисти, за да не греши повече. И Христос й обещал, че целият свят ще научи за постъпката й и ще я издигне в пример за подражание.

А Юда в този ден затвърдил намерението си да предаде своя Учител, от Когото бил облагодетелстван да бъде Негов ученик, да слуша спасителните Му слова и да е свидетел на чудесата Му. Неговият отрицателен пример, както и разкаянието на разбойника на кръста до Иисус Христос показват, че никой не е застрахован в състоянието си, в което се намира. Затова Църквата препоръчва да бъдем будни и да внимаваме над себе си.

01.05.2024_11:29 | Източник: БТА 01.05.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

На Велики вторник бе отслужена Преждеосвещена света литургия в храм „Покров Богородичен“

Снимка

 

На Велики вторник, в столичния храм „Покров Богородичен“ бе отслужена архиерейска Преждеосвещена света литургия. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Георги Янъков, протойерей Живко Лозанов, протойерей Владимир Каральов, свещеник Тодор Стоянов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Миряни от цяла София дойдоха в столичния храм, за да вземат молитвено участие във великопостната богослужба. Продължителните църковни песнопения бяха молитвено изпълнени от клиросни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Много от присъстващите в края на литургията пристъпиха и се причастиха с Христовите Тяло и Кръв. Към събралото се църковно изпълнение се обърна със слово епископ Поликарп, който разтълкува евангелската притча за десетте девици. С нея светата Църква ни призовава да бъдем готови да посрещнем Небесния Жених със запалени светилници в своите души, защото Господ Иисус Христос ще дойде внезапно и неочаквано. В този ден светата Църква ни посочва и притчата за талантите. Тя ни призовава да обработваме нивата на своята душа и така да увеличаваме дарованията си, т. е. талантите, които ни е дал Бог.

„Много често казваме, че сме служители на Бога. Но като се поразмислим и осмислим думите на Спасителя към апостолите, виждаме че не ние сме Негови служители, а Той на нас ни служи, както казва св. ап. Матей: „Син Човеческий дойде не за да Му служат, а за да послужи“. Господ ни милва, спасява, прощава ни, обгрижва ни като малки деца, а ние си мислим поради нашата гордост, че ние служим на Него. Кой може да бъде достоен служител на Бога от грешния и недостоен човешки род?! Богочовекът Христос със Своята жертва на Кръста, със Своето изкупително дело дойде, за да послужи и да ни бъде пример“ – каза в словото си владиката и благопожела в тези свещени дни на Страстната седмица „да не помисляме нищо високо за себе си, а да бъдем смирени, кротки, да бъдем човечни, а най-вече да бъдем търпеливи“.

Владиката благодари на храмовото духовенство, на певците за молитвеното пеене и на присъстващия богомолен народ, и благослови: „Бог на всички да въздава, да благославя и да ни изпълнява всички добри пожелания“.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

30.04.2024_20:02 | Източник: Българска патриаршия 30.04.2024 17:14 |
Автор: Софийска митрополия

Защо се извършва маслосвет на велика сряда/четвъртък?

Снимка

 

Практиката да се извършва тайнството Маслосвет във Велика сряда или във Велики четвъртък (преди Литургията) се е появила:

1) като израз на покаяние, прошка на греховете (посредством опростителната молитва в края на Тайнството) и като подготовка за пристъпване на голямо множество от християните към свето причастие във Велики четвъртък, а след това и на Пасха;

2) във връзка с честваното събитие – помазването на нозете на Иисус Христос с драгоценно миро (аналогията „миро“ – „елей“).

Според гръкоезичния Парижки Евхологий (Молитвослов) № 213 от 1027 г. Маслосветът се извършва не като отделно последование, а като част от утринната на Велики четвъртък. Според ръкописа утринната започва с „Благословенно царство…“, следва „Мирна (велика, б. р.) ектения“, а вместо шестопсалмието непосредствено се преминава към последованието на Маслосвета.

По същия начин Маслосвет е бил отслужван и на утринната в Първата събота на Великия пост (Тодоровден) и като част от утринната в Лазарова събота. В тези два последни случая се е пеело „просто… първо това, което се полага за деня, а после отреденото за седемте презвитери“ (т. е. маслосветът).

Следователно църковното предание предполага извършването на тайнството Маслосвет да става преди Литургията във Велики четвъртък, т. е. като своеобразна подготовка за нея. Тази практика е запазена в гръкоезичните църкви, където маслосветът се извършва във Велика сряда вечерта.

* Според Йоанис Фундулис: Τὸ Μυστήριο τοῦ Εὐχελαίου. Τελετουργικὴ θεώρηση (Ἰωάννου Μ. Φουντούλη, Τελετουργικὰ θέματα, τόμ. Α΄, Ἀθῆναι 2009, σ. 338-339).

Бел. ред.: В типика на БПЦ-БП също е посочено, че маслосветът се извършва във Велики четвъртък след утринната и преди Василиевата литургия (която започва с първата част на вечерната до входа, като той става малък вход на литургията и нататък тя продължава с особеностите на Василиева литургия за този ден). Но практиката се различава от това указание и маслосветът се прави след края на литургията. Това се прави от практически съображения, за да не си тръгват хората след маслосвета, а да остават и на литургията.

30.04.2024_16:42 | Източник: Двери на Православието 30.04.2024 |
Автор: Александър Смочевски

Българите в Милано отбелязаха празника Вход Господен в Йерусалим

Снимка

 

Българската църковна община в Милано отбеляза празника Вход Господен в Йерусалим. Св. Литургия отслужи о. Васил Василев, а българите от Милано и околностите изпълниха храма, за да участват в богослужението.

В своята проповед о. Васил припомни, че Христос е посрещнат с „Осанна“, което означава и призив за спасение, а спасението принадлежи единствено на всемогъщия Бог.

В навечерието на големите християнски празници Лазаровден и Вход Господен в Йерусалим о. Васил посети и българското училище „П. К. Яворов“ в Милано. Той предаде своя благослов и изрази признателност към директора на училището Гергана Христова и нейния екип за това, че съхраняват българските традиции и възпитават децата в християнски ценности.

Снимка

Възпитаниците на българското училище оплетоха сами върбови венчета и играха български хора, водени от маестро Станимир. Свещеникът разговаря с учениците за предстоящите празници и за тяхното евангелско значение.

Присъстващите споделиха убеждението си, че подобни срещи и инициативи са особено важни за идентичността на българчетата, които растат далече от Родината.

Нашите сънародници в Милано имат възможност всяка нeделя да присъстват на богослуженията в храма на Българската православна църковна община „Св. Амвросий Медиолански“.

Снимка

30.04.2024_16:05 | Източник: Двери на Православието 29.04.2024 |
Автор: Двери на Православието

Нов брой на „Стълба към небето“ – о. Марио Михов и Нели Трошева (ВИДЕО)

Снимка

 

Софийската света митрополия представя на зрителите новия епизод на предаването „Стълба към небето“ в YouTube канала на „Епархийски глас ТВ“. Можете да го гледате във видеото по-долу.

В първата част на програмата ще чуем слово на обичния ни блаженопочивш Български патриарх и Софийски митрополит Неофит за празника Вход Господен в Йерусалим, който беше тази нeделя, 6-а на Великия пост.

След това ще продължим темата за Неделя Вайа, както е познат още празникът, заедно със свещеник Марио Михов от храм „Св. Йоан Рилски“ в Перник.

А накрая ще посрещнем в студиото на „Стълба към небето“ диригентa Нели Трошева, с която ще анонсираме вече традиционното събитие „Народът пее Опелото Христово“.

Предаването „Стълба към Небето“ може да гледате и в телевизионния ефир на „Канал 3“ в нeделя след 10:30 ч., както и да го слушате по радио „Епархийски глас“ в понеделник и сряда от 13:30 ч.


30.04.2024_15:49 | Източник: Българска патриаршия 30.04.2024 13:40 |
Автор: Софийска митрополия