ПРАВОСЛАВНА МУЛТИМЕДИЯ

Картина на живо от Храма

Православен календар

п
в
с
ч
п
с
н
пн
вт
ср
чт
пт
сб
нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Anafora.bg

…взе в Своите свети и пречисти и непорочни ръце хляба, благодари и благослови, освети, разчупи и даде на Своите свети ученици и апостоли, като каза:
Вземете, яжте, това е Моето тяло, което за вас се преломява за опрощаване на греховете.
Пийте от нея всички, това е Моята кръв на Новия Завет, която за вас и за мнозина се пролива за опрощаване на греховете.

Важно

Чества се паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава, и на свети Лука Кримски

Чества се паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава, и на свети Лука Кримски

Снимка

 

Честваме паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава, и на свети Лука Кримски.

Свети Вартоломей и Варнава са апостоли от първи век. Вартоломей се наричал Натанаил, а второто му име означава „син на Толомей“. Бил един от 12-те апостоли на Иисус Христос, Който лично го определил като „истински израилтянин, у когото няма лукавство“.

След Петдесетница Натанаил-Вартоломей проповядвал Христовото учение в различни страни, стигнал и до Индия. Умрял мъченически.

Свети Варнава бил евреин, родом от остров Кипър. Числял се към 70-те апостоли на Христос, а след Петдесетница, заедно с апостол Павел, проповядвал вярата в Иисус Христос както на родния си остров, така и в съседни страни – Палестина, Финикия, Сирия и Мала Азия. Умрял мъченически в Кипър.

Свети Лука (1877-1961 г.) бил прочут руски лекар-хирург и силно вярващ човек. По времето на комунизма в Русия станал свещеник, сетне и епископ на Симферопол, продължавал и да лекува. Преследван и затварян от властта, той останал образец на любов и саможертвено служение на ближните.

11.06.2024_08:56 | Източник: БТА 11.06.2024 07:00 |
Автор: Проф. Иван Желев

Христовата мисия в Океания и филмът за игумения Валентина (Друмева) – теми в новия брой на „Стълба към небето“ (ВИДЕО) /07.06.2024/

Христовата мисия в Океания и филмът за игумения Валентина (Друмева) – теми в новия брой на „Стълба към небето“ (ВИДЕО) /07.06.2024/

Снимка

 

Софийската света митрополия представя на зрителите новия епизод на предаването „Стълба към небето“ в YouTube канала на „Епархийски глас ТВ“. Можете да го гледате във видеото по-долу.

В първата част на програмата ще ви предложим слово на архим. проф. Павел Стефанов за Неделята на Слепия.

След това за първи път ще имаме чуждестранен гост в студиото. Ще поговорим за православната мисия в Австралия и Океания с архим. Мелетий (Пантич), игумен на манастира „Св. Архангели“ в Нова Зеландия, който е под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия. О. Мелетий е мисионер и сред островите в Южния Пасифик: Фиджи, Самоа и Тонга. Включително сред потомците на коренното население по тези земи – маорите.

Благодарим за превода от сръбски в ефир на доц. д-р Димка Савова от Факултета по Славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

А накрая ще посрещнем и автора на документалната поредица за комунистическия терор над свещеници-новомъченици „Път към Голгота“ и на филма „Не от този свят“, разказващ за живота на Монахиня Валентина (Друмева) – режисьорът Марин Градинаров.

Предаването „Стълба към Небето“ може да гледате и в телевизионния ефир на „Канал 3“ в нeделя след 10:30 ч., както и да го слушате по радио „Епархийски глас“ в понеделник и сряда от 13:30 ч.



10.06.2024_11:50 | Източник: Българска патриаршия 10.06.2024 11:14 |
Автор: Софийска митрополия

 

Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения /11-22 юни/

Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения /11-22 юни/

Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова
Снимка
Св. Никифор Прокажения- икона
Велико Търново, 10.06.2024 10:06 (БТА)

 

Търновската епархия посреща иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения, съобщиха организаторите.

Мощите ще пристигнат първо в Габрово на 11 юни в храм „Успение Богородично“. Във Велико Търново на 16 юни, светинята ще бъдат тържествено изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“. Мощите са вградени в икона с образа на съвременния светец, чието успение е през 1964 година. Иконата ще престои през целия ден изложена в храма за поклонение от вярващия народ, а вечерта часа ще бъда отслужен молебен за здраве. За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие, семейни неразбории и множество други тежки заболявания.

Свети Никифор е роден на остров Крит през 1890 година. Разболява се 13 годишен от проказа и 60 години е страдал от тази болест. Целият си живот е прекарал в болница изолиран от света. В Гърция го наричат тайния светец, тъй като неговите духовни подвизи са били известни на малцината, които са го познавали. Неговият живот е бил изцяло посветен на Бога – той е пример за търпение, целомъдрие, молитва, себеотрицание и любов. Тихо е носел своя кръст на мъченик, макар да не е пролял и капка кръв.

Свидетелство за едно чудо е споделил години след смъртта на св. Никифор, неговото духовно чедо, отец Евмений. Той се грижел за слепия и парализиран от проказата светия, като една нощ се усъмнил дали е изключил печката в болничната му стая. Втурнал се натам изплашен да не се запали, но тихо отворил вратата. За негово огромно учудване, той видял страдалецът, който бил във въздуха, на метър от земята, левитиращ и изпаднал в молитва.

Ето и програмата по градове:

11 юни (вторник) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Габрово, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“, автор монах Симон Светогорец.

12 юни (сряда) – посрещане на иконата в храм „Успение Богородично“ в Горна Оряховица, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

13 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Св. Димитър“ в Лясковец, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

15 юни (събота) – посрещане на иконата в храм „Св. Илия“ в Севлиево, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

20 юни (четвъртък) – посрещане на иконата в храм „Рождество Богородично“ в Павликени, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

21 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Св. Параскева“ в град Левски, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

22 юни (петък) – посрещане на иконата в храм „Преображение Господне“ в Свищов, молебен канон за здраве пред иконата, представяне на книгата „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнен.


10.06.2024_10:27 | Източник: БТА 10.06.2024 10:06 |
Автор: Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова

Българска патриаршия: Заупокойни богослужения по повод изпълването на три месеца от кончината на Българския патриарх Неофит /с участието на предстоятеля на нашия храм о. Срефан/

Българска патриаршия: Заупокойни богослужения по повод изпълването на три месеца от кончината на Българския патриарх Неофит /с участието на предстоятеля на нашия храм о. Срефан/

Снимка

 

„Винаги да се молим за Българския патриарх Неофит и така да изпълняваме синовния си дълг към него“, каза в словото си Врачанският митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод на БПЦ в края на заупокойните богослужения по повод изпълването на три месеца от кончината на Българския патриарх Неофит.

Заупокойната света литургия, панихида и трисагий бяха отслужени в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София. Митрополит Григорий съслужи с Преосвещените епископи Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, Велбъждски Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Януарий, игумен на Искрецкия манастир, архим. Никодим, столични духовници, храмовото свещенство и дякони водени от протодякон Иван Петков.

Песнопенията бяха изпълнени от хора при митрополитската катедрала „Св. Неделя“. В края на Заупокойната света Литургия бе отслужена и панихида, а на гроба на патриарх Неофит и трисагий. Да се помолят за упокоилия се предстоятел на Българската църква дойдоха и десетки православни християни.

На 13 юни се изпълват три месеца от кончината на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който почина на 13 март т.г. Той остави дълбока следа в живота на Българската православна църква със своето смирение, любов, честност и миролюбие.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


08.06.2024_17:36 | Източник: Българска патриаршия 08.06.2024 13:00 |
Автор: Българска патриаршия

 

Лъжовна реклама с името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в интернет

Лъжовна реклама с името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в интернет

Снимка

 

Канцеларията на Варненска и Великопреславска митрополия, както и лично Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан известяват обществото, че в интернет пространството се разпространяват постове с видео, с което чрез изкуствен интелект е изградена лъжовна реклама за лекарствен продукт с образа на митрополит Йоан.

Негово Високопреосвещенство категорично заявява, че не е рекламирал каквито и да е лекарствени продукти и не е използвал името на авторитетни лекари в реклами.

Призоваваме обществото да не се доверява на подобен тип продукти, които могат да навредят сериозно на здравето ви!

Негово Високопреосвещенство е предприел мерки за сезиране на отговорните държавни органи по случая.

07.06.2024_10:33 | Източник: Българска патриаршия 06.06.2024 21:36 |
Автор: Варненска и Великопреславска митрополия

На 13 юни 2024 г., Възнесение Господне, се изпълват 3 месеца от блажената кончина на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

На 13 юни 2024 г., Възнесение Господне, се изпълват 3 месеца от блажената кончина на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит

Снимка

 

С благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, на 08 юни 2024 г., събота, от 09.00 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“, София, ще бъде отслужена Архиерейска заупокойна св. Литургия, след която към 11.00 ч. ще бъде извършена панихида.

ОТ СВ. СИНОД НА БПЦ-БП И СОФИЙСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

03.06.2024_23:18 | Източник: Българска патриаршия 03.06.2024 11:35 |
Автор: Българска патриаршия

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2024 Г. НА АРХИЕРЕЙСКИТЕ БОГОСЛУЖЕНИЯ И МЕРОПРИЯТИЯ В СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ (ОБНОВЯВА СЕ ПЕРИОДИЧНО)

Снимка

 

2

2 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София;

8 юни /събота/ – 09:00 ч. –  Архиерейска света Литургия в митрополитски храм „Св. Неделя“, гр. София – Три месеца от блажената кончина на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит;

9 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, гр. София, ул. „Опълченска 112“;

11 юни /вторник/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Успение Богородично“, с. Сапарево, Дупнишка духовна околия;

12 юни /сряда/ – 09:00 ч. – Отдание на Пасха – Архиерейска света Литургия в храм „Рождество Христово“, гр. София, жк. „Младост“;

12 юни – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Свети Спас“;

13 юни /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Възнесение Господне“, гр. София. (Срещу Румънското посолство);

14 юни /петък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. пр. Илия“, гр. София, кв. Княжево;

16 юни /неделя – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. София“, гр. София;

19 юни /сряда/ – 09:30 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Самоков, Самоковска духовна околия;

20 юни /четвъртък/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Наум Охридски“, гр. София, кв. „Дружба“;

23 юни /неделя/ – 09:00 ч. – Петдесетница – Архиерейска Света Литургия в храм „Св. Троица“, гр. София, кв. „Гео Милев“;

24 юни /понеделник/ – 09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. Дух“, гр. София, кв. „Надежда“;

27 юни /четвъртък/ – 12:00 ч. – Освещаване на параклис „Св. апли Петър и Павел“, над с. Сестримо, местността „Чаира“, Ихтиманска духовна околия, ;

28 юни /петък/ – 10:00 ч. – Освещаване на параклис „Св. апли Петър и Павел“ в с. Златуша, общ. Божурище;

28 юни – 17:00 ч. – Архиерейска вечерня в Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел“;

29 юни /събота/ –  09:00 ч. – Архиерейска света Литургия в храм „Св. апли Петър и Павел“, гр. София, ул. „д-р Калинков“ 27.


31.05.2024_13:14 | Източник: Софийска митрополия 30.05.2024 11:56 |
Автор: Софийска митрополия

 

ВЪЗВАНИЕ

ВЪЗВАНИЕ

Снимка

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Предстоят ни съдбоносни избори за Патриарх на родната ни БПЦ, както и държавни избори.

Обръщаме се към всички, които желаят молитвено да подкрепят нашата св. Църква и Родина.

Нека всеки ден от днес до 30 юни прочитаме Молебния канон към Пресвета Богородица.

Господ Бог по Нейните всесвяти молитви да ни прости и помилва, да излее Своята Божествена милост към нашата родна св. Църква и към нашия народ.

Ловчански митрополит Гавриил

Неврокопски митрополит Серафим

Видински митрополит Даниил 

27.05.2024 г.


27.05.2024_23:54 | Източник: Българска патриаршия 27.05.2024 17:27 |
Автор: Ловчанска митрополия

 

Неделно училище в нашия храм

Неделно училище в нашия храм

Храм „Св. Св. Кирил и Методий“ oтправя покана към всички желаещи да посещават неделното училище към енорийския център. То ще отвори врати отново от 1 октомври, 2023 г.

Заниманията с децата започват след Св. Литургия в 10:30 и са водени от Магдалена Павлова.
Заниманията за възрастни започват в 11:30 и са водени от проф. д-р Павел Павлов.

Обучението е без ограничение във възрастта и безплатно.

От църковното настоятелство

Новини

Православна България

Чества се паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава, и на свети Лука Кримски

Чества се паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава, и на свети Лука Кримски

  Честваме паметта на светите апостоли Вартоломей и Варнава, и на свети Лука Кримски. Свети Вартоломей и Варнава са апостоли от първи век. Вартоломей се наричал Натанаил, а второто му име означава "син на Толомей". Бил един от 12-те апостоли на Иисус Христос,...

Христовата мисия в Океания и филмът за игумения Валентина (Друмева) – теми в новия брой на „Стълба към небето“ (ВИДЕО) /07.06.2024/

Христовата мисия в Океания и филмът за игумения Валентина (Друмева) – теми в новия брой на „Стълба към небето“ (ВИДЕО) /07.06.2024/

  Софийската света митрополия представя на зрителите новия епизод на предаването „Стълба към небето“ в YouTube канала на „Епархийски глас ТВ“. Можете да го гледате във видеото по-долу. В първата част на програмата ще ви предложим слово на архим. проф. Павел...

Обновление на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“

Обновление на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“

  На 9 юни, 6 Неделя след Пасха – посветена на чудото със Слепородения, бе извършено обновление на столичния храм „Св. Андрей Първозвани“. С голяма радост духовенството и енорията очакваха този ден, да получат освещение на изцяло преобразената църква, та с още по...

Панихида за архим. Назарий беше отслужена в Кокалянския манастир

Панихида за архим. Назарий беше отслужена в Кокалянския манастир

  Днес в Кокалянския манастир беше отслужена панихида за архимандрит Назарий (Терзиев, 1933-2011 г.), който почина на 9 юни преди тринадесет години.   В обителта, чийто игумен беше и където той е погребан, се събраха негови духовни чеда, миряни, монаси и...

Завърши учебната година в стогодишното неделно училище в с. Лешница

Завърши учебната година в стогодишното неделно училище в с. Лешница

  В първите дни на юни завършиха занятията в неделното училище „Св. Кирил и Методий“ в с. Лешница. Занятията се водят от енорийския свещеник о. Димитър Илчев. Сградата на стогодишното училище беше обновена миналата година с усилията на свещеника и дарения от...

Православния Свят

Старозагорски митрополит Киприан взе участие в канонизацията на св. Спас и Спаса Вишенски в Охрид

Старозагорски митрополит Киприан взе участие в канонизацията на св. Спас и Спаса Вишенски в Охрид

  На 9 юни в катедралния храм „Света Софѝя“ в Охрид беше извършена канонизация на Спаса и Спас Вишенски, които бяха вписани в диптиха на светците на Православната църква в Северна Македония. Архиерейската св. Литургия оглави предстоятелят на МПЦ архиеп. Стефан в...

Московска патриаршия няма да съслужи с българските йерарси, съслужили с украински епископи от ПЦУ

Московска патриаршия няма да съслужи с българските йерарси, съслужили с украински епископи от ПЦУ

  На последното си заседание Св. Синод на Московска патриаршия е изслушал доклад на Волоколамски митрополит Антоний за богослужението в Неделя на мироносиците на български йерарси с Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и представители на Православната...

Чествания за 24 май се проведоха в Рим

Чествания за 24 май се проведоха в Рим

  По установена вече традиция 24 май, Денят на св. братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се чества и в Рим, където делото на славянските първоучители получава благословението на папа Адриан. Тази година се...

Българите в Милано отбелязаха празника Вход Господен в Йерусалим

Българите в Милано отбелязаха празника Вход Господен в Йерусалим

  Българската църковна община в Милано отбеляза празника Вход Господен в Йерусалим. Св. Литургия отслужи о. Васил Василев, а българите от Милано и околностите изпълниха храма, за да участват в богослужението. В своята проповед о. Васил припомни, че Христос е...

Архиерейско посещение в Париж

Архиерейско посещение в Париж

  С радост Българската православна църковна община в Париж посрещна, по вече установена традиция, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, във връзка с празника Вход Господен в Йерусалим, свързан исторически с въвеждането  на общината ни в настоящия...

Anafora.bg